Waar bent u naar op zoek?

Pastoraat - als je kind anders is (2, slot)

Er is meer dan de zorg

Ds. C.H. Bijl
Door: Ds. C.H. Bijl
Pastoraat
20-10-2022

Als een kind anders is dan andere kinderen, vraagt dat veel van ouders. Of het kind nu een lichamelijke of geestelijke beperking heeft, het kan grote invloed hebben op een huwelijk. De zorg en aandacht voor een kind kan zelfs verwijdering geven tussen een vader en moeder.

Een moeder gaat vaak anders met de zorg om dan een vader. Het is van groot belang dat ouders een vaste moment in de week hebben, waarin ze ongestoord bij elkaar zijn. Dit is nodig bij het nemen van beslissingen, maar ook om verdriet dat er kan zijn, samen te dragen. Samen praten of stil zijn, samen alles even vergeten, is noodzakelijk.

Elkaar van God gekregen

Naast tijd en aandacht voor elkaar, is het goed om erop te letten dat bij thuiskomst de moeite van die dag niet direct besproken wordt. Een afspraak om de eerste vijf minuten na thuiskomst niet direct alle sores van die dag te horen, kan heel goed zijn.

Verder is het belangrijk om te zien hoe vader en moeder omgaan met de zorg die er kan zijn. Het gebeurt dat moeder thuis is, haar handen vol heeft aan de verzorging en door het gedrag van een kind niet toekomt aan bepaalde taken. Een vader komt thuis en ergert zich, spreekt haar erop aan en er kan verwijdering komen, hetgeen tot gevolg kan hebben dat een vader zich steeds minder met het gezin bemoeit. Of het gebeurt dat de zorg bij een van de ouders ligt en dat die zo op de zorg gericht is dat er geen ruimte is voor een aanwijzing of kritiek.

Het is goed als ouders een vast moment in de week hebben waarin ze alles laten rusten en waarop ze met elkaar delen hoe ze alles dragen en verwerken in het geloof dat de HEERE het leven leidt. Te vaak worden de diepste twijfels niet uitgesproken. Wat is het zegenrijk om stil te worden om de twijfels en zorgen uit te spreken, om te beseffen dat ouders elkaar van God hebben gekregen om deze weg te gaan.

Instanties

Een groot deel van de zorg voor een kind met handicap gaat helemaal niet over het kind, maar zijn de zorgen die erbij komen. Een aanvraag voor hulpmiddelen wordt niet in behandeling genomen, omdat er een klein detail ontbreekt; een gemeente belt niet terug, omdat er slechts een vast nummer en geen 06-nummer bij de aanvraag staat vermeld. Het gevoel kan er zijn dat de ander van een instantie, gemeente of school niet aanvoelt wat er nodig is.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 20 oktober 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. C.H. Bijl
Ds. C.H. Bijl

is predikant van de hervormde gemeente te Papendrecht.