Waar bent u naar op zoek?

Omkijken naar onze medemensen begint met een eerste ontmoeting

Er zijn voor een ander

Marie Tulin van Ekeren
Door: Marie Tulin van Ekeren
Pastoraat
19-07-2022

Hoe maak je als christen nu een verschil in deze wereld? Ben ik echt in staat om naar een ander om te zien? Ik voel me daar niet altijd bekwaam genoeg voor. Zelf ben ik ook zo onvolmaakt.

Het spreken van ‘woorden van leven’ verloopt weleens stroef en ongemakkelijk. En dan zijn er nog mijn eigen zorgen en agenda… Vandaag heb ik toch geen tijd om levensreddend werk te verrichten. Misschien morgen. Eigenlijk durf ik niet zo goed. Deze gedachten speelden bij mij weleens de boventoon, tot ik het ‘omkijken naar de ander’ langzaamaan anders ging zien.

Geen sociaal vangnet

Omkijken naar de ander. Ik dacht altijd dat ik daarvoor alle antwoorden moest hebben. Dat ik een ander moest ‘redden’ of in elk geval tot het uiterste moest gaan om een ander hetzelfde leven te geven dat ik leef. In aardse zin en in geloofszin. Om eerlijk te zijn geeft deze kijk op het ‘omzien naar de ander’ best wel wat druk. Het zou betekenen dat wij als christen bijna in de rol van God treden en mensen moeten bekeren of ervoor moeten zorgen dat zij een ander pad gaan bewandelen.

Sinds begin dit jaar werk ik bij Stichting Ontmoeting, een organisatie die zich breed inzet voor dak- en thuislozen in heel Nederland. Veel van de mensen die bij Ontmoeting komen, hebben geen sociaal vangnet, kampen met trauma’s, verslavingen en (psychosociale) problemen en hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat omkijken naar de ander die zich in moeilijkheden bevindt, is dus elke dag aan de orde. De manier waarop hulpverleners en pastoraal werkers met al deze problematiek omgaan en vanuit hun christelijke liefde met cliënten omgaan, heeft me veel geleerd over dat ‘er zijn’ voor een ander.

Meetbaar

Gewoon ‘zijn’ is iets wat wij in onze westerse wereld erg lastig vinden. We willen snel resultaten zien. We willen dat ons werk impact heeft en dat we dat zichtbaar en meetbaar kunnen maken. We willen doen. Werken. Vertellen. Maar gewoon ‘zijn’? Dat lijkt onproductief en tegennatuurlijk. Als we iemand tegenkomen die problemen ondervindt, willen we al gauw in de hulpmodus schieten.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 21 juli 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Marie Tulin van Ekeren
Marie Tulin van Ekeren

is coördinator communicatie bij stichting Ontmoeting.