Waar bent u naar op zoek?

Eropuit in eigen land

13-07-2023

Nederland heeft veel moois te bieden, zowel in de natuur als aan cultuur. De redactie heeft een paar tips op een rijtje gezet voor uitstapjes-met-een-plus.

Veenhuizen

Geloof achter de tralies

Het is een wettelijk recht om tijdens detentie het eigen geloof vrij te beleven. Fotografe Ilvy Njiokiktjien geeft in de expositie ‘BEZIN. Geloof achter de tralies’ een inkijk in het verborgen verhaal van de geestelijke verzorging tijdens detentie in gevangenis Esserheem in Drenthe. Ze laat zien hoe dit in de praktijk werkt, wat geestelijk verzorgers vanuit verschillende religieuze overtuigingen doen en hoe dit van waarde is voor gedetineerden.

Nijkerk

Tentoonstelling Hallo Israël

Israël bestaat 75 jaar. In het Israëlcentrum van Christenen voor Israël kun je tot en met 31 oktober de diversiteit van het land ontdekken, de adembenemende natuur beleven en fascinerende en inspirerende mensen uit Israël ontmoeten. Ook ontdek je als bezoeker hoe het moderne Israël in deze relatief korte tijd geworden is tot het land dat we vandaag de dag kennen. Er is een leerzame speurtocht en er zijn LEGO-bouwwerken over Israël te bekijken. Zelf bouwen mag ook.

Info: christenenvoorisrael.nl/activiteiten/tentoonstellinghallo-israel

Gouda

Escaperooms over Salomo en Paulus

Voor het vierde jaar op rij is LuMina, het verenigingsgebouw van de Christelijke Jongeren Vereniging Gouda, open in de maanden juli en augustus om een uur vol uitdaging te bieden. Kraak puzzels, raadsels en codes in de historische wereld van Salomo of ontmoet Paulus aan het einde van zijn reizen in Rome. Maar vergeet niet te ontsnappen, de klok tikt door.

Info: cjvgouda.nl/the-road

Achterhoek

Ludgerpad

Ruim 1200 jaar geleden bracht missionaris Ludger het christendom naar de Achterhoek. Een wandelroute tussen Zutphen en Winterswijk is naar hem vernoemd. Onderweg kom je langs bijzondere plekken die aan de missionaris herinneren. Lopend of fietsend geniet je van een mix van natuur, cultuur en architectuur. De route is opgedeeld in meerdere etappes die te combineren zijn. Info: achterhoek.nl/ludgerpad

Epe

Tentoonstelling Jong leven

De tentoonstelling Jong leven gaat over de rituelen en gewoonten bij geboorte en doop van mensen die de afgelopen honderd jaar op de Veluwe woonden. Dit betreft niet alleen mensen uit Nederland, maar ook uit landen als de Molukken, Turkije, China en Brazilië. In het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse krijg je aan de hand van verhalen, foto’s en objecten een multicultureel beeld van het thema.

Vught

Foto-expositie over Oekraïne

De strijd van Oekraïne tegen de Russische overheersing begon niet pas met de inval in 2022. In feite duurt ze al decennia voort. Aan de hand van het werk van elf Oekraïense fotografen en een filmmaker wordt de strijd in beeld gebracht. Tot en met 30 november kun je in Kamp Vught een inkijkje krijgen van de omstandigheden in hun thuisland.

Info: nmkampvught.nl/bezoeken/actueel/agenda/2023/05/ oekraine-het-pad-naar-vrijheid


Raadpleeg voor informatie over openingstijden, toegangsprijzen, extra activiteiten en reserveren van een bezoekmoment genoemde websites.