Waar bent u naar op zoek?

Essays in lutherse lijn

19-11-2012

In ‘Provocatie' geeft dr. Willem Maarten Dekker een vervolg aan zijn proefschrift. De dertien essays of bewerkte preken die hij hier presenteert, zijn in tweeën verdeeld: God en geloof. Een bespreking door dr. G. van den Brink.

Toen ik destijds mijn proefschrift had verdedigd, werd ik enkele dagen later door een predikant gefeliciteerd met de afronding van mijn meditatie. Hij bedoelde ‘dissertatie’, maar het juiste woord wilde hem niet op tijd te binnen schieten, en zo werd het ‘meditatie’. Dat was eigenlijk helemaal niet zo’n rare verspreking. Want op een meditatie kun je weliswaar niet promoveren, maar een goede theologische dissertatie moet wel op een of andere manier door te vertalen zijn naar een meditatie.

Je zou kunnen zeggen dat dit precies is wat dr. W.M. Dekker, predikant te Mastenbroek en eerder gepromoveerd op een dogmatisch onderzoek, in zijn tweede boek van zijn hand doet. Gedachtegangen die hij in zijn proefschrift heeft ontwikkeld, worden nu als het ware getoetst aan en gevuld vanuit de Schriften. Ze komen zodoende in een nieuwe toonsoort, namelijk die van de ‘verkondigende theologie’ (7), ter sprake. Het valt zeer te waarderen dat de wereld van de academie en die van de gemeente voor dr. Dekker geen tegenstelling vormen en dat hij op deze meditatieve manier zijn theologische inzichten doorvertaalt naar een breder publiek.