Waar bent u naar op zoek?

Eyeopener misleidt

ds. A.W.J. Theunisse
Door: ds. A.W.J. Theunisse
04-03-2021

Het magazine Eyeopener van Jaap Dieleman, evangelist bij stichting De Heilbode in Zeewolde, is bij vijf miljoen Nederlanders op de mat gevallen. Waarover gaat het en hoe beoordeel je het?

Dieleman leidt de lezer via profetieën over Jezus’ eerste komst en over de oprichting van de staat Israël in 1948 naar zijn punt: de profetieën over het beest en zijn merkteken uit Openbaring 13. De duivel gebruikt overheden en media die de ernst van corona opkloppen om een nieuwe wereldorde te lanceren met één regering, één religie en één munt, aldus Dieleman. Vaccinatie wordt verplicht. Zonder vaccin mogen mensen straks niet meer vliegen, werken of shoppen. En het wordt nog erger. Dieleman meent op grond van de Bijbel dat weigeraars uiteindelijk onthoofd zullen worden. Wie het vaccin neemt, staat echter het vuur van de hel te wachten. Het vaccin is namelijk het merkteken van het beest. De ‘ultieme escape’ is je leven aan Jezus te geven. Dan word je opgenomen in de hemel, voordat het beest komt.

Giftige cocktail

Hoe ga je om met zo’n blad? De één gooit het weg. Een ander raakt het toch. Wat als het waar is? Miranda Klaver is hoogleraar voor charismatisch christendom aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij twittert dat Dieleman ‘een giftige cocktail van eindtijdtheorieën en complottheorieën’ verspreidt. Dat lijkt me een rake typering. Willem Ouweneel schrijft op zijn website dat Dieleman elke zin uit zijn duim gezogen heeft. En dat we op moeten passen voor de valstrik alsof wij zouden moeten bewijzen dat Dieleman ongelijk heeft.

Dat is namelijk het vervelende, er gaat zo’n dreiging vanuit dat je automatisch het gevoel krijgt jezelf te moeten verdedigen. Dat hoeft echter niet. Mensen als Dieleman zijn zelf verantwoordelijk voor wat en hoe zij schrijven. Natuurlijk bouwen zij hun theorieën ook op elementen uit de realiteit. Maar zelfs al zou vaccinatie een poosje een zeker onderscheid in vrijheden aanbrengen in samenlevingen – wat ik in ons land niet zie gebeuren omdat een zeer ruime politieke meerderheid daar niets van wil weten – is dat dan iets totaal nieuws? Heel wat landen in Afrika en Zuid-Amerika stellen al jaren een inenting tegen gele koorts verplicht voor reizigers.

Openbaring

En hoe zit het met Dielemans uitleg van Openbaring 13 en het vaccin? Ik maak er vier opmerkingen over. Als eerste benoem ik dat het bijbelboek Openbaring allereerst geschreven is aan christenen in Klein-Azië aan het einde van de eerste eeuw (Openb.1:4). Een vaccin, chip of welk ander modern product is in dit bijbelboek niet in beeld.

Ten tweede spreken de visioenen van Openbaring in symbolen. Dat hoort bij het genre. Het merkteken aan hand of hoofd ziet daarom niet op een letterlijk ‘ding’, maar op een invloed die de boze wil hebben op denken en handelen. Het is het tegenovergestelde van het grote gebod van Gods liefde dat aan hand en voorhoofd wil zijn (Deut.6:4-8).

Ten derde weerspiegelt Openbaring 13 de situatie waarin Johannes’ eerste hoorders zich bevonden. Het beest staat symbool voor de macht van Rome. Het merkteken dat nodig is voor handelen, staat voor het deelnemen aan de keizercultus. Via beroepsgilden, een zakenlunch of financiële transacties kwamen handelaren onherroepelijk daarmee in aanraking. Christenen die daarin meegingen, werden ernstig gewaarschuwd (Openb.2:14,20).

Ten slotte is het merkteken tegenhanger van het zegel dat Gods kinderen beschermt. Wie God dient, krijgt dit zegel (Openb.7:3; 14:1). God zal nooit toelaten dat Zijn verzegelden het heil ontgaat. Het is onbijbelse bangmakerij te veronderstellen dat een vaccin deze bewaring zal verbreken.

Zegen

Hoeveel mensen zullen besmet worden of zal iets ergers overkomen, omdat ze door dit blad geen vaccin willen? Eyeopener heeft mijn ogen nog verder geopend voor de gevaarlijke kant van zulke misleidende theorieën. Onze kennis van hygiëne, virusoverdracht en vaccinatie is een gave van God. Ik kan me voorstellen dat mensen die zich zorgen maken aan hun huisarts vragen hoe dit vaccin precies werkt en daar goed over willen nadenken. Wat mijzelf betreft, zodra ik aan de beurt ben, zal ik me laten vaccineren om het kwaadaardige virus dat vooral kwetsbaren treft, te beteugelen en mijzelf te beschermen. Ik meen hiermee te denken en te handelen in de geest van het Lam.

ds. A.W.J. Theunisse
ds. A.W.J. Theunisse