Waar bent u naar op zoek?

column

Foute prediking

Dr. T.T.J. Pleizier
Door: Dr. T.T.J. Pleizier
15-03-2022

De vraag wat goede prediking is, kan op heel veel verschillende manieren worden beantwoord. Goede prediking is bijbels, roept op tot geloof en laat ruimte aan de hoorder om gestalte te geven aan de eigen omgang met God.

De afgelopen weken nam ik via een WhatsApp-groep met mensen uit Oekraïne kennis van de preek die de patriarch van Moskou hield vlak na de Russische invasie in Oekraïne. De patriarch bleek uit hetzelfde vaatje te tappen als het Kremlin. Er verandert weinig in de wereld: prediking die de politiek zegent. Hetzelfde verhaal, dezelfde leugens, maar dan onder aanroepen van de naam van de Allerhoogste. Als prediking geweld rechtvaardigt, dan weet je dat het foute prediking is. Het is het bederf van het beste.

Maar, is het zo eenvoudig? Want wat als het land moet worden verdedigd? Wat als het geloof op het spel staat? Want dat is in de ogen van de patriarch het geval: Oekraïne vormt een bedreiging voor de toekomst van het orthodoxe christendom. De oorlog in Oekraïne maakt dat we niet zomaar weg kunnen komen met een beroep op ons eigen ‘perspectief’. Jij ziet het zo en ik zo. Dat is comfortabel als er niets op het spel staat, maar nu sterven er onschuldige burgers.

Respect voor de vrijheid van de hoorder, lees ik een handboek over prediking. Daar schort het aan bij valse profetie, of het nu in de tijd van Jeremia is, ten tijde van nazi-Duitsland of vandaag, bij de agressor in het Kremlin. Prediking die misleidt, is foute prediking. Maar wat als de prediker zelf ook gevangen zit in een web van ideologie en leugens?

Misschien is het wel zo dat in goede prediking altijd iets doorklinkt van de aarzeling, van zelfkritiek, en zo van de kwetsbaarheid van het Evangelie. Dat je voelt dat de voorganger zelf soms ook denkt: ‘Misschien is het wel dwaas, wat ik hier allemaal zeg.’

Waar prediking blaakt van zelfvertrouwen, moet je op je tellen passen.

Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Dr. T.T.J. Pleizier
Dr. T.T.J. Pleizier

is universitair docent Praktische theologie aan de PThU, vestiging Groningen.