Waar bent u naar op zoek?

Gaswinning geeft inwoners Groningen zorgen

10-02-2015

Hoewel het verband tussen de gaswinning in Groningen en de aardbevingen lange tijd ontkend is, is inmiddels overduidelijk aangetoond dat de welvaart van Nederland mede is gebouwd op de scheurende grond in Groningen, schrijft ds. W. van der Wind.

Als er een gasveld van oorspronkelijk 2800 miljard kubieke meter onder je voeten wordt leeg gehaald, dan heeft dit grote gevolgen. Naar schatting 75 à 80 procent van de gebouwen heeft schade. Dit varieert van enkele scheuren tot onbewoonbaar verklaarde woningen.

Voor velen blijft het gelukkig tot nu toe bij scheuren in de binnen- en buitenmuren. Die kunnen nog weer hersteld worden, al brengt dat veel overlast met zich mee. Ingrijpender wordt het wanneer je de stutten voor het dak in woonkamer of keuken hebt staan, wanneer de buitenmuren overeind worden gehouden door constructies van balken, of wanneer je zojuist verbouwde woning weer veel scheuren in nieuw betegelde wanden vertoont. Schoorstenen worden preventief verwijderd. Muren die bol staan, kunnen eenvoudig instorten.

Gelukkig komt er gaandeweg steeds meer erkenning van het leed van de bewoners. Mede hierdoor verbetert de werkwijze van de verantwoordelijke instanties. Ook de deskundigheid neemt door ervaring toe, waardoor er minder onjuiste en als zeer onrechtvaardig ervaren taxaties worden uitgevoerd. Voorheen waren de gedupeerden sterk afhankelijk van de NAM, die als gasproducent met tegengestelde belangen te maken had.

Sinds 5 januari bestaat het Centrum voor Veilig Wonen. Hier kunnen de bewoners die een melding van schade doen, geholpen worden bij de administratieve afhandeling daarvan. Hoewel dit al een verbetering is, zou de instelling van een autoriteit met zware bevoegdheden pas echt een verbetering betekenen. Deze zou mogelijk een einde kunnen maken aan de toenemende zorg dat een grote ramp catastrofaal zou kunnen zijn en mensenlevens zou kunnen eisen.

Lees het volledige artikel in De Waarheidsvriend van 13 februari 2015.