Waar bent u naar op zoek?

Zending in zicht

Gebed als grondtoon

Ir. M. van den Boogaart
Door: Ir. M. van den Boogaart
Zending
07-02-2023

In de boeddhistische cultuur is volle maan van oudsher de dag waarop veel mensen in kloosters meedoen aan religieuze rituelen. Vandaar dat Hans van Beek, evangelist in Vietnam, juist dan met zijn sjofar een gebedswandeling hield.

 

Hans van Beek wijdde zijn leven aan het delen van het Evangelie met mensen uit Vietnam. In december overleed deze oud-zendingswerker van de GZB en Jeugd met een Opdracht geheel onverwachts op 71-jarige leeftijd. In de jaren tachtig werkte hij als jonge dertiger met Vietnamese bootvluchtelingen in Hongkong. Later vestigde hij zich in Vietnam, waar hij ook na zijn pensionering bleef wonen.

Gebedswandeling

Het beeld dat Hans beschrijft (zie kader), ontroert me: een man van begin zeventig met een sjofar in de hand, die geraakt wordt door de symboliek van het kruis dat oplicht tegen de volle maan. En hij verbindt dat met zijn hoop op een doorbraak van het Evangelie.

Gebed had een centrale plek in het leven en werken van Hans van Beek. Gebed is ook de grondtoon van het zendingswerk. Het nieuwe beleidsplan van de GZB opent met een gebed om in onze gemeenten te bidden. De beden van het Onze Vader klinken erin door: ‘Uw naam worde geheiligd. Geef door Uw Geest dat wij in ons kerk-zijn, in ons spreken, zingen, doen en laten, Uw Naam groot maken. Dat door wie wij zijn Uw werkelijkheid oplicht en geprezen wordt.’

Lees de volledige tekst van dit artikel in het nummer van De Waarheidsvriend van donderdag 9 februari 2023. Neem een jaarabonnement. Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-.

Ir. M. van den Boogaart
Ir. M. van den Boogaart

is directeur van de GZB.