Waar bent u naar op zoek?

Geen ezel, geen stal

22-12-2011

Het Kind, 25 december, Bethlehem, een stal met een kribbe, engelen, herders, wijzen. Wie op aarde kent het verhaal niet? Maar wélk verhaal precies, vraagt Paul S. Taylor zich af.

Het geijkte kerstverhaal klinkt zo: ‘Het is ongeveer 2000 jaar geleden, op de avond van de 25 december. Maria rijdt op een ezel het stadje Bethlehem binnen. Ze is hoogzwanger en de geboorte is aanstaande. Hoewel het een noodsituatie is, wordt ze overal door de herbergiers weggestuurd, omdat er geen plaats is. Daarom bevalt ze noodgedwongen in een stal. Vervolgens zingen de engelen voor de herders in het veld, en samen met de drie wijzen uit het Oosten arriveren zij op de plaats waar de geboorte heeft plaatsgevonden.’

Problematisch genoeg is dit verhaal vrijwel helemaal onjuist. De gebeurtenissen rondom de geboorte van Christus zijn zo vaak verteld, steeds weer op allerlei verschillende manieren – in gedichten, toneelstukken, boeken en films – dat de meeste mensen een verwrongen beeld hebben van wat er echt gebeurde. Het enig nauwkeurige verslag kunnen we vinden in de Bijbel.