Waar bent u naar op zoek?

Studie naar Armeense volkerenmoord toont aan dat Nederland van gruwelen wist

Geen kwestie, maar genocide

Dr. M.A. van den Berg
Door: Dr. M.A. van den Berg
21-04-2022

Men wist in Nederland van de aard en omvang van de Armeense genocide. De dissertatie van Dirk Roodzant ‘De Armeense gruwelen. Nederland en de vervolgingen van Armeniërs in het Ottomaanse rijk’ toont dat onmiskenbaar aan. En nog steeds weigert premier Rutte te spreken van genocide.

In het Frans bestaat een uitdrukking die mij in gedachten kwam bij het lezen van de aangrijpende studie van de historicus Dirk Roodzant over de ‘Armeense gruwelen’, de volkerenmoord door de Turken op het oudste christelijke volk van Armenië. Deze luidt bien etonnés de se trouver ensemble (opmerkelijk om samen te vinden). Het was een onaangename verrassing om te lezen dat de anti-revolutionaire predikant/politicus van het begin van de twintigste eeuw, Abraham Kuyper, eenzelfde houding innam als de liberale regeringsleider van het begin van deze eeuw, Mark Rutte, ten aanzien van de duiding van de gruwelijke poging van Turkije om het Armeense volk – samen met ook andere kleinere christelijke minderheden – voorgoed uit te roeien. Beide Nederlandse politici weigerden om het een genocide (volkerenmoord) te noemen. Ze kozen ervoor om zich in woorden aan te sluiten bij de Turkse autoriteiten, die niet verder willen gaan dan ‘de kwestie van de Armeense genocide’. Wie het toch genocide noemt, komt in het huidige Turkije zelfs voor de rechter!

Kuyper en Rutte

Voor Kuyper was het vanwege zijn Duitsgezindheid en afkeer van de Engelsen, die in de Eerste Wereldoorlog tot de vijanden van Turkije behoorden. In tegenstelling tot verreweg de meesten van zijn geestverwanten weigerde hij koppig om de werkelijkheid te benoemen. Voor Rutte, als regeringsleider van een land waarin de koopman het tegenwoordig altijd wint van de dominee, lijkt de weigering om het over genocide te hebben puur uit opportunisme en de wens om Turkije niet al te zeer te ergeren voort te komen.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 21 april 2022.
Neem een
jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Dr. M.A. van den Berg
Dr. M.A. van den Berg

uit Groot-Ammers is emeritus predikant.