Waar bent u naar op zoek?

Geen tijd voor God

07-08-2017

Wie van ons lijdt niet met enige regelmaat aan biddeloosheid? Of zelfs chronisch? De veronderstelling dat het wel meevalt of dat het ons persoonlijk niet raakt, helpt ons niet verder, stelt ds. P. van der Kraan.

Wel zijn we erbij gebaat als we er eerlijk mee voor de dag komen. Biddeloos zijn we als we gestopt zijn met bidden. We zijn het echter ook als we weinig bidden of als we God een leeg pakje aanbieden: woorden zonder betekenis. Of als we bidden zonder erbij na te denken, of gehaast bidden.

Erkenning

In 2015 verscheen er van Tim Keller een veelomvattend boek over het gebed (Bidden. Vertrouwelijke omgang met de ontzagwekkende God). De auteur, bekend voorganger van de Redeemer Church in New York, laat zijn lezers eerlijk weten: dit boek is ontstaan uit de persoonlijke ervaring van een armoedig gebedsleven.

Ook ons kan de erkenning dat er aan ons gebedsleven van alles mankeert, dat het misschien wel in een crisis verkeert, helpen om uit het slop te komen. Als de kwaal is blootgelegd, staat immers de deur naar herstel open. In dit artikel doen we het eerste: we leggen de kwaal van de biddeloosheid bloot door enkele oorzaken ervan aan te wijzen. In een vervolgartikel staan we stil bij wat de gevolgen van biddeloosheid zijn. Om in een slotartikel het geneesmiddel aan te wijzen en toe te passen.

Kapitaal

Een belangrijke oorzaak van biddeloosheid lijkt tijdgebrek te zijn.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 10 augustus 2017.