Waar bent u naar op zoek?

Geesten en spoken

Ds. J.A.W. Verhoeven
Door: Ds. J.A.W. Verhoeven
11-09-2023

Gelooft u in spoken? Ik niet. Al heb ik wel eens in een preek gezegd dat het secularisme als een spook je hart binnen kan komen waaien. Maar dat bedoelde ik niet letterlijk, geloof ik. Dat was bij wijze van spreken.

En geesten? Gelooft u in geesten? Dat wordt al wat moeilijker. We zeggen immers met de kerk van alle eeuwen dat we geloven in de Heilige Geest. En volgens het bijbelboek Prediker keert de geest van een mens terug tot God.

Paranormale zaken

Stichting Skepsis deed onderzoek naar geloof in paranormale zaken door middel van een representatieve steekproef onder Nederlanders. Deze stichting ‘beweegt zich op het veld tussen religie en wetenschap. Wetenschap kan niet alles verklaren, wel bijna alles. Soms hebben onwetenschappelijke ideeën toch wel een functie, namelijk voor zingeving. Maar je moet geen onzin verkopen.’ Geloof je in geesten en spoken? Ik vroeg mezelf af hoe ik de enquête zou hebben ingevuld.

Het bedoelde onderzoek is in 1985 ook gedaan. In vergelijking met toen is de globale uitkomst: steeds minder Nederlanders geloven in wichelroedelopen, genezing door handoplegging, telepathie, kabouters, geluksgetallen en contact met wezens via Ouijaborden. We zijn een nuchter volkje. Dit in tegenstelling tot de USA, waar mensen massaal in ufo’s geloven en in demonisch gesjoemel met verkiezingsuitslagen. Toch: iets meer dan de helft van alle Nederlanders gelooft in paranormale zaken. In vergelijking met 1985 staan veel meer mensen open voor buitenaards leven. En het percentage gelovigen in geesten en spoken is zelfs meer dan verdubbeld.

Niet rationeel

Bij Nieuws en Co vertelt dr. Sándor Chardonnens, historisch letterkundige aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, dat hij zich erover verbaast dat er in Nederland…

Lees de volledige tekst van dit Signalement in De Waarheidsvriend van donderdag 14 september 2023. Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. J.A.W. Verhoeven
Ds. J.A.W. Verhoeven

is predikant van de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard te Krimpen aan den IJssel en voorzitter van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond.