Waar bent u naar op zoek?

Geloofsgroei

21-05-2013

Gelovigen groeien inwendig en uitwendig, maar ook naar boven en naar beneden. Het is prachtig hoe de puriteinen dit onder de aandacht hebben gebracht. Ds. H. Liefting over hoe het geloof dan groeit en wat het doel ervan is.

In de eerste plaats kijken we naar de inwendige groei. Paulus wijst de Kolossenzen en ons erop dat we, als we de oude mens mochten uittrekken en ons met de nieuwe mochten bekleden, vernieuwd moeten worden naar het beeld van onze Schepper.

Het mag dan ook ons voortdurend gebed zijn om meer en meer aan het beeld van Christus gelijkvormig te worden. Tot de maat van de grootte van de volheid van Christus. Opdat we Hem gelijk zullen zijn als we Hem zullen zien.

Paulus wijst hierbij ook op de kennis. Geloofsgroei is verbonden met de groei in de kennis van Christus en met de groei in de kennis van de Vader en de Geest. Het gaat hierbij om geestelijke kennis.

Eigenlijk is het wonderlijk dat de krant soms zoveel aantrekkelijker oogt dan de Bijbel of een goed boek. Hebben we de smaak er dan wel echt van te pakken? Want als we vruchten tot verheerlijking van onze hemelse Vader mogen voortbrengen, zullen we daar toch ook vreugde en geluk van ondervinden? Als we in een goed huwelijk de ander blij en gelukkig mogen maken, worden we daar zelf ook gelukkig van. We zoeken daar dan ook steeds weer onze vreugde in.