Waar bent u naar op zoek?

Generatie Facebook

25-09-2012

Dat jongeren en Facebook iets met elkaar hebben, weten de inwoners Haren maar al te goed. Janno Kamphorst over de plaats van sociale netwerken in het leven van jongeren en de betekenis daarvan voor de kerk.

Jongeren die geobsedeerd lijken door hun mobieltje of smartphone zijn geen onbekend verschijnsel. Vaak interpreteren ouders en onderwijsgevenden dit soort gedrag als ongeïnteresseerd en zelfs asociaal: ‘Doe dat apparaat eens weg.’ Maar wat zit hierachter?

Het begrip social media is steeds meer een containerbegrip geworden. Het lijkt tegenwoordig interessant wanneer je dit begrip noemt, zonder echt te weten waar je het over hebt. Het is daarom van belang om eerst te begrijpen wat de sociale media karakteriseert, om daarna in te zoomen op een groep die er dagelijks gebruik van maakt: de jongeren. Wat is de werking en betekenis van sociale media bij en voor jongeren?

De opkomst van sociale media rond 2005 heeft de manier veranderd waarop veel mensen in Nederland communiceren en contact leggen. Sociale media zijn niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Van de mensen tussen 16 en 25 jaar maakt  92 procent gebruik van één of meer sociale netwerken. (bron: CBS, 2011)