Waar bent u naar op zoek?

Geraakt door hiv

26-11-2012

In Malawi is hiv een groot probleem. Een deel van de patiënten is bang om getest te worden. Anderen zijn opgelucht dat ze nu eindelijk van de onzekerheid zijn verlost, schrijft Anneke van den Boogaart.

Malawi, waar wij sinds 2008 wonen en werken, is één van de armste landen van Afrika. Hiv vormt hier een groot probleem. Van de volwassen bevolking is volgens een schatting ongeveer 11 procent besmet met hiv. Dit komt neer op 800.000 mensen. Daarnaast zijn er 120.000 kinderen besmet met het virus.

Er zijn ook nog eens 650.000 kinderen wees geworden door hiv. Kinderen raken hun ouders kwijt en staan er al heel jong alleen voor. Een vrouw heeft geen bestaanszekerheid zonder de inkomsten van haar man. Een echtpaar durft uit schaamte niet meer naar de kerk te gaan. Een klas heeft nu voor een tijd geen leerkracht.

Het is dus niet alleen een probleem van individuen. Ook de familie, de werkplek, de gemeenschap en de kerk worden geraakt. Het is een probleem dat de samenleving doortrekt.

Tijdens een vergadering van het team dat medicijnen en andere zorg verstrekt aan mensen met hiv, raken de gemoederen over deze gebeurtenis echt verhit. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zwangere moeders die aan hiv-remmers moeten beginnen dat ook daadwerkelijk doen? Want zo wordt zowel het leven van de moeder als dat van hun ongeboren kindje beschermd.