Waar bent u naar op zoek?

Geraakt door ons levenslot

25-08-2020

Overal in de heilige Schriften ontdekken we de goddelijke barmhartigheid. Deze vervult de aarde, strekt zich uit over christenen en niet-christenen, omgeeft ons, zet zich in voor ons en roept ons tot het doorgeven ervan, schrijft ds. J.W. Verboom.

Gods barmhartigheid is veelzijdig. De vraag ‘wat is Gods barmhartigheid?’ is nog niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Dit komt, omdat Gods barmhartigheid een eigenschap is die een breedte en diepte communiceert die ons keer op keer verwart en verrast, wanneer we deze omgangseigenschap van God op noemer willen brengen. 

Glanzende eigenschap

Barmhartigheid is een eigenschap die niet hetzelfde is als de identiteitsbepalende eigenschap van Gods liefde (J. Muis). Barmhartigheid is een bijzondere, toegespitste variant van Gods liefde. De glanzende barmhartigheid vertelt in het bijzonder hoe mensen in nood, lijden en tragiek Gods liefde voor hen hebben ervaren. Genade is een andere eigenschap die zich richt op mensen in schuld.

Tegelijk lijken beide niet strikt te onderscheiden en is Gods barmhartigheid niet geheel los te zien van de redding van menselijke schuld (bijvoorbeeld: Neh.9, Dan.9, Ef.2:4-5, Tit.3:5). Dit heeft ermee te maken dat de tragiek van onze zonde niet los te maken is van de schuld die wij (in het algemeen) daaraan hebben.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 27 augustus 2020, of download de gratis pdf.

Bestel een los nummer, of neem een abonnement op De Waarheidsvriend.