Waar bent u naar op zoek?

Gerijpt proefschrift ds. W. Dekker

24-01-2012

Ds. W. Dekker, hoofd vorming en educatie bij de IZB, promoveerde vorige maand aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op het proefschrift ‘Afwezigheid van God'. Dr. P.J. Visser bespreekt het.

De laudatio (lofrede), die prof.dr. A van de Beek tijdens de promotieplechtigheid hield, eindigde met de veelzeggende woorden: ‘Alle dolende mensen worden gefeliciteerd, omdat er in deze studie door jou deuren worden geopend om in te gaan tot een ander leven.’ Een mooier compliment kon de 61-jarige promovendus niet krijgen, omdat hij in zijn theologische doordenking niet uit was op de doctorstitel, maar gedreven werd door een herdershart.

Een diep verlangen om ‘dolenden’ op het spoor te komen en hen begaanbare wegen te wijzen richting God kenmerkt zijn loopbaan. Al het andere was daaraan ondergeschikt. Vandaar dat het wel even heeft geduurd voor het tot promoveren kwam. Voordeel echter van deze jarenlange exercitie is dat we een gerijpte pennenvrucht krijgen aangereikt, die bovendien goed leesbaar is voor ieder die theologisch geïnteresseerd is.