Waar bent u naar op zoek?

Getekend en gekneusd

11-02-2020

Ondanks alle welvaart die technocratisch vernuft ons bracht, zijn we aan vergankelijkheid en lijden onderworpen. Geen mens ontkomt eraan, constateert dr. A. de Reuver.

We weten het uit de Bijbel, het journaal bevestigt het van dag tot dag. Van dat wereldwijde lijden krijgen ook christenen hun deel.

Als God in Zijn geduld de creatuur niet onderhield, zou het kwade alle goeds verstikken. De aarde is vol van Gods goedertierenheid (Ps.33:5; 119:64). We beamen het volmondig. Toch doet dit aan de ernst van de keerzijde niets af. Wie kan, na Auschwitz en de Goelag, zijn hart en ogen ervoor sluiten? Tirannen oefenen terreur uit, volkeren bestoken elkaar, bodem wordt tot gifgrond, dieren creperen, bliksem verzengt en orkanen zaaien verwoesting.

Ook christenen krijgen met ellende te maken, niet zelden op een hartverscheurende manier. Laat ik het illustreren met een voorbeeld uit mijn pastorale praktijk.

Enkele jaren geleden bezocht ik een jong echtpaar. Een diep verlangen was in vervulling gegaan. De vrouw was in blijde verwachting. Biddend zagen ze uit naar de komst van een tweeling. Maar vlak voor de geboorte trad er een fatale complicatie op, zo ingrijpend dat beide kindjes levenloos ter wereld kwamen. De ouders waren gebroken. Ze kregen een kerf in hun ziel. Hun leven lang zijn ze getekend en gekneusd.

Onze ervaring

Nu kan iemand zeggen: ‘Maar het is toch Pasen geweest? De dood is immers overwonnen!’

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 13 februarii 2020.

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.