Waar bent u naar op zoek?

Getuigen van het heil

Prop. Van Manen
Door: Prop. Van Manen
16-10-2023

Prop. A.M. van Manen is vorige maand beroepbaar gesteld. Hij is 27 jaar, woonachtig in Weesp en heeft verkering. De afgelopen tweeënhalf jaar is hij naast zijn studie werkzaam geweest in de hervormde gemeente van Nieuwer Ter Aa.

Wat betekent het voor u dat u proponent bent?
Het is een bijzonder moment om bij stil te staan en met verwondering in te stemmen met Psalm 146:
Prijs den HEER’ met blijde galmen;
Gij, mijn ziel, hebt rijke stof.
Dit moment is namelijk aangebroken doordat God me gedurende de afgelopen acht jaar, ook tijdens moeilijke momenten, met Zijn genade en trouw heeft omringd. Zijn trouw en genade, die ik de afgelopen jaren heb ervaren, geven mij houvast in de onzekere periode van beroepbaar zijn die voor me ligt.

Hoe kijkt u terug op de studie theologie? Wat hebt u er vooral geleerd?
De theologiestudie heeft me op diverse manieren gevormd. In het bijzonder ben ik dankbaar voor de mogelijkheid om de grondtalen te bestuderen en voor het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden met betrekking tot pastoraat en exegese. Tijdens mijn studie waren de stages bij ds. G.H. Vlijm en ds. C.H. Hogendoorn bijzonder leerzaam. Beide mentoren beschouw ik als een geschenk van God, zowel voor mijn theologische als persoonlijke vorming.

Daarnaast hebben ontmoetingen met medestudenten invloed op me gehad. Ondanks de uitdagingen van het omgaan met de diversiteit binnen de kerk heb ik geleerd dat het essentieel is om telkens terug te keren naar de kern van het wonderlijke Evangelie: het verzoenende lijden en sterven van Christus voor zondaren.

Hoe kijkt u naar de gemeenten, waarvan u er hopelijk binnenkort één mag gaan dienen? En naar uw taak in de gemeente?
De gemeente is de verbondsgemeenschap van Jezus Christus. Hoewel de gemeente nog niet volmaakt is, omdat ze bestaat uit gelovigen en ongelovigen (Matt.13) en we struikelen (1 Kor.10), zijn we op weg naar de komst van de Bruidegom (Openb.21).

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 19 oktober 2023. Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Prop. Van Manen
Prop. Van Manen