Waar bent u naar op zoek?

GlobalRize publiceert ranglijst van landen met minst bereikten

18-02-2021

Wereldwijd zijn 3,2 miljard mensen nog niet bereikt met het Evangelie. Dat blijkt uit de nieuwe landenlijst met volken die het Evangelie van de Heere Jezus niet of nauwelijks hebben gehoord. Zendingsorganisatie GlobalRize stelt dit jaar voor het eerst zo’n lijst samen.

Van de 3,2 miljard onbereikten wereldwijd staan er 2,8 miljard op de ranglijst van 21 landen. Ze tellen elk minimaal 25 miljoen mensen die wonen in bevolkingsgroepen met minder dan vijf procent christenen. Hierdoor hebben ze nauwelijks kans het Evangelie van Christus te horen. Dit raakt 44 procent van de wereldbevolking.

India staat met 1,3 miljard minst bereikten op nummer 1. Ook in Pakistan (2), Bangladesh (4), Japan (6) en Iran (7) wonen veel onbereikten. In Indonesië (3), China (5), Nigeria (9) en Ethiopië (16) wonen wél veel christenen maar zijn tegelijkertijd veel onbereikte groepen, waardoor ze op de landenlijst met minst bereikte mensen terechtkomen.

De minst bereikte mensen leven in niet-christelijke volken of in landen waar zending verboden is, waardoor ze niet in aanraking komen met christenen of met een zendeling. Samen met dertien zendingsorganisaties vraagt GlobalRize, in de campagne #NoChoice, aandacht voor de miljarden mensen die de keuze voor Christus niet kunnen maken, omdat ze het Evangelie nog nooit hebben gehoord.

Westerse christenen evangeliseren ondertussen vaker in hun eigen omgeving en zending is vooral gericht op versterking en groei van kerken in etnische groepen die al grotendeels christelijk zijn, stelt ds. Marten Visser, directeur van GlobalRize, een organisatie die zending bedrijft via internet. Slechts 0,1 procent van alle christelijke giften wordt besteed aan zending in de 38 landen met minst bereikte mensen.