Waar bent u naar op zoek?

De Bijbel is het beste managementboek dat ooit is geschreven

Goed leiderschap

Dr. L.E.C. van der Sluis
Door: Dr. L.E.C. van der Sluis
21-05-2024

Wat is nou echt goed leiderschap? En wat is dat anno 2024? De recente managementliteratuur laat doorschemeren wat hierover mijns inziens duidelijk in de Bijbel staat. In de wetenschappelijke publicaties staat het wat omfloerst, maar in de Bijbel staat hetzelfde in simpele, radicale, en daardoor krasse taal.

Wat er in de Bijbel staat over de gewenste houding van mensen, schemert ook door in recente wetenschappelijke studies naar succesvol leiderschap. Dit onderstreept wederom de praktische waarde van het Woord van God als richtsnoer voor ons doen en laten. Dit geldt ook voor een leidinggevende van collega’s of bestuurder van een organisatie. En als manager van professionals, pubers of mensen met relationele problemen heb je met de Bijbel het beste managementboek in handen dat er ooit geschreven is en dat zal het altijd blijven.

Vacatureteksten

Waar hebben we het over? In de managementliteratuur is er veel aandacht voor de vraag wat de succesfactoren zijn van goede leiders. Ook in kerkelijke gemeenten, op christelijke scholen en in protestantse kringen is dit een thema dat de aandacht trekt. Wat voor soort dominee zoeken we voor onze gemeente? Een herder of meer een leraar? Wat voor bestuurder hebben we nodig? Een duidelijke leider of meer een mensenmens?

De tand des tijds doet zijn werk in de gegeven antwoorden. Dit is voor de leek terug te zien in vacatureteksten en boektitels. De aandacht voor directief leiderschap maakte plaats voor dienend, respectievelijk coachend leiderschap. Boeken met titels als christelijk, koninklijk, Benedictijns en Franciscaans leiderschap zagen het licht; evenals boeken over zogeheten gezond en organisch leiderschap.

Het is goed denkbaar dat een welwillende bestuurder of een leergierige manager echt zijn of haar best wil doen om het goed te doen, maar door de bomen het bos niet meer ziet. Wat staat er in de Bijbel over goed leiderschap?

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Dr. L.E.C. van der Sluis
Dr. L.E.C. van der Sluis

is hoogleraar Strategisch talentmanagement aan Nyenrode Business Universiteit
en aan de University of Johannesburg in Zuid-Afrika.