Waar bent u naar op zoek?

Goede voornemens

dr. M. Visser
Door: dr. M. Visser
07-01-2021

En daarom moet u zich er met alle inzet op toeleggen om aan uw geloof deugd toe te voegen... 2 Petrus 1:5

Goede voornemens horen bij het nieuwe jaar. Met het heldere zicht dat komt in het aangezicht van de dood, vertelt Petrus ons wat het beste goede voornemen is.

Hebben we ons voorgenomen af te vallen dit jaar? Meer te sporten? Zuiniger te zijn? Meer tijd aan ons gezin te besteden? Beter betalend werk te vinden? Te stoppen met roken? Een nieuwe taal te leren? Vaker anderen te helpen? En lukte het een beetje, de eerste week?

Wat zijn eigenlijk de beste goede voornemens? Je hoort vaak zeggen: je hoort nooit iemand op zijn sterfbed zeggen: ‘had ik maar harder gewerkt’, maar wel ‘had ik maar meer tijd aan mijn gezin besteed’. Dat is een aardige indicatie dat ‘meer tijd aan je gezin besteden’ een beter goed voornemen is dan ‘een beter betalende baan krijgen’. Het eind van het leven klaart opeens je blik op voor wat echt belangrijk is.

Compleet maken

Het mooie is dat we in dit stukje zo’n heldere blik krijgen van iemand aan het eind van zijn leven. Het gaat om Petrus. Voor hij ter dood gebracht wordt, herinnert hij ons aan wat het belangrijkste is. ‘U moet zich er met alle inzet op toeleggen om aan uw geloof deugd toe te voegen, aan de deugd kennis, aan de kennis zelfbeheersing, aan de zelfbeheersing volharding, aan de volharding godsvrucht, aan de godsvrucht broederliefde en aan de broederliefde liefde voor iedereen.’ (2 Petr.1:5-7) Oftewel: maak je geloof compleet. Laat dat je goede voornemen zijn: maak je geloof compleet.

‘Voeg het aan je geloof toe’ staat hier vertaald. Maar als je naar het Grieks kijkt, kun je ook vertalen ‘stop het erin’. In plaats van dat je steeds hoger gaat, ga je steeds dieper. Dat is ook een mooi beeld. Ik heb een Russische schoonzus. En daarom staat er bij mijn schoonouders op de vensterbank zo’n matroesjka: een poppetje met een poppetje erin met een poppetje erin met een poppetje erin enzovoort. Zo is het met je geloof. Geloof is geweldig. Maar maak het compleet, anders blijft het hol vanbinnen. Stop er deugd in en stop in de deugd kennis en stop in de kennis zelfbeheersing en stop in de zelfbeheersing volharding en stop in de volharding godsvrucht en stop in de godsvrucht broederliefde en stop in de broederliefde liefde voor iedereen. Dan heb je de complete set. Wat zit er in je geloof? Alleen lucht? Of ook al die andere dingen?

Geloof

De precieze volgorde is niet het belangrijkste. Ik kan me voorstellen dat als Petrus in een andere bui geweest was, de volgorde anders geweest zou zijn. Ik denk alleen wel dat het begin en het einde belangrijk zijn. Het begint met geloof. Geloof is de elektriciteitsleiding waardoor de kracht van God naar ons toe komt. Zonder geloof zijn we afhankelijk van eigen kracht. Met geloof voegen we al die dingen toe – of stoppen we ze erin – met de hulp van God. Dat is een stuk gemakkelijker. Of liever gezegd: dat is de enige manier waarop het kan.

Liefde

En het eindigt met liefde. Dat is het diepste wat we kunnen bereiken. Daar werkt ons geloof naartoe: liefde. We leren onvoorwaardelijke liefde. Het gezin en de kerk zijn de oefenplekken waar we liefde leren en waarvan we hopelijk mogen zeggen ‘zie hoe goed, hoe lieflijk is ’t dat zonen van hetzelfde huis in liefde samenwonen.’ Maar vervolgens hebben we ook liefde voor iedereen. Dat overkomt je niet alleen, je kiest er ook voor. Je kiest voor de liefde waardoor je je inzet voor een goed milieu; waardoor je geld geeft aan organisaties die mensen helpen die je helemaal niet kent; waardoor je je inzet voor de mensenrechten van ongeboren kinderen; waardoor je de verkondiging van het Evangelie aan moslims mogelijk maakt; waardoor je zegt ‘ik vergeef je’ tegen mensen die je pijn hebben gedaan.

En tussen geloof en liefde in zitten al die andere dingen waar we aan moeten werken. Dus neem je voor, als mensen naar je kijken dit jaar, dat ze deugd zien. En kennis. En zelfbeheersing. En volharding. En vroomheid. En broederliefde. En liefde tot iedereen. Maak je geloof compleet.

dr. M. Visser
dr. M. Visser