Waar bent u naar op zoek?

column

Groene achthoekjes

08-05-2018

Waar is je thuis? Dat is een vraag die soms moeilijk te beantwoorden is. Aan de ene kant blijft je moederland je thuisland, en ga je af en toe op verlof terug naar huis.

Maar aan de andere kant heb je in je gastland van je huis een thuis gemaakt. Er hangen foto’s van geliefden aan de muur, die geverfd is in een kleur die je mooi vindt. De gordijnen voor de getraliede ramen staan er leuk bij en het valt niet eens meer op dat je altijd op twee gaspitten kookt. 

Eens gaf iemand me een voorbeeld dat naar mijn idee goed weergeeft hoe je je als ‘buitenlander’ voelt. Het thuisland wordt vergeleken met een land waar blauwe vierkantjes wonen. Het gastland is een land met gele rondjes. Op een dag gaat een blauw vierkantje naar een land met de gele rondjes. Hij is duidelijk anders, maar na verloop van tijd past het blauwe vierkantje zich aan. Heel langzaam verandert het blauw in groen. Eerst heel donkergroen, maar na verloop van tijd steeds lichter groen. En zelfs zijn scherpe hoekjes verdwijnen. Helemaal rond kan hij niet worden, maar een beetje ronder wordt hij wel… Meer achthoekig eigenlijk. Het van oorsprong blauwe vierkantje heeft in eerste instantie niet door dat dit gebeurt en verwacht dat als hij op verlof naar zijn thuisland gaat, hij gewoon weer naadloos tussen de andere vierkantjes past. Maar op een of andere manier voelt hij dat dat hij toch veranderd is, want hoe werkte het ook alweer op een Nederlandse verjaardag?

Teruggekomen in het gastland beseft hij dat hij ook hier een buitenlander is, want hij weet niet precies waarom de buurvrouw zo op hem moppert als hij een sinaasappel eet wanneer hij verkouden is, want ‘iedereen weet toch dat zoiets slecht voor je is’. 

De vraag: ‘Waar is je thuis?’ is daarom weleens moeilijk te beantwoorden. Misschien past ‘vreemdeling en bijwoner’ wel het beste als antwoord. En misschien zorgt dat ‘vreemdeling en bijwoner’-gevoel er juist wel voor dat zo’n groen achthoekje soms erg kan verlangen naar een huis dat niet met handen is gemaakt.

Marieke den Butter