Waar bent u naar op zoek?

Grote kerk in Hilversum doet ervaring op met IZB-Focus

21-11-2017

Sinds begin dit jaar doen tien kerkelijke gemeenten in ons land mee aan een proefproject van een nieuwe werktak van de missionaire organisatie IZB, Focus. Een van de deelnemers is de wijkgemeente van de Grote kerk in Hilversum, schrijft Koos van Noppen.

Ds. W.H.Th. Moehn, de plaatselijke predikant, en ds. K. van Meijeren, missionair-trajectbegeleider van de IZB, maken een tussenbalans op.

‘Hoe bereiken we de geseculariseerde bewoners in ons dorp? Je hoort vaak spreken over “spirituele zoekers”, maar onze indruk is dat veel mensen genoeg hebben aan zichzelf.’ Ds. Moehn herinnert zich het gesprek met een delegatie van de GZB en de IZB, drie jaar geleden. 

Verlegenheid en verlangen

De twee zendingsorganisaties trokken toen langs 25 gemeenten om te inventariseren wat de kerkenraden en gemeenteleden bezighield. De twee meest geciteerde woorden uit het eindverslag, verlegenheid en verlangen, waren ook in Hilversum gevallen. Ds. Moehn: ‘We zaten met de handen in het haar, als het ging om evangelisatiewerk. De GZB en IZB registreerden bij ons een mineurstemming en een zekere vermoeidheid: we hebben al zoveel geprobeerd, met het bezoeken van randkerkelijken en de koopzondagkerk, maar blijkbaar weten we maar weinigen aan te spreken. Moeten we het net niet aan de andere zijde uitwerpen?’

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 23 november 2017.