Waar bent u naar op zoek?

Halloween geen onschuldig kinderfeestje

27-10-2020

Op 31 oktober staan reformatorische christenen stil bij de Hervorming. Maar diezelfde datum is veel bekender vanwege Halloween, constateert ds. J.A.W. Verhoeven.

Kinderen zetten een masker op, dragen een opengesneden pompoen met een kaarsje erin. Bijbehorende griezelelementen maken het feest af. Wat is Halloween eigenlijk?

Eerst een stukje geschiedenis. De wortels van Halloween komen uit een oude Keltische religie in Groot-Brittannië, met name in Ierland. Nog voordat het Evangelie kwam, bestond er een heidense natuurgodsdienst. De Keltische kalender begon met 1 november. Dan is 31 oktober dus de oudejaarsavond. De oogst is binnen, het oog wordt gericht op het nieuwe zaaiseizoen. Maar eerst komt de winter, de dood. Daar moet je doorheen, wil er ooit nieuw leven groeien. 

Geesten vereren

De Kelten verbonden dat met de gedachte dat op 31 oktober de geesten van degenen die in het afgelopen jaar gestorven waren, probeerden om hun lichaam weer in beslag te nemen. Daarom legde men voedsel op de graven: daardoor zouden de geesten van de overledenen worden aangetrokken.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 29 oktober 2020.

Bestel een los nummer, of neem een abonnement op De Waarheidsvriend.