Waar bent u naar op zoek?

Harriëtte Smit in Bordeaux

23-06-2014

‘Het is soms een eenzame job. Hoe ik ook geïntegreerd en geaccepteerd ben, ik blijf een vreemde eend in de bijt', zegt Harriëtte Smit. 'Maar door alles heen merk ik dat mijn aanwezigheid als christen in deze wijk geen overbodige luxe is.'

Harriëtte Smit is in 2011 door de GZB uitgezonden als missionair kinder- en tienerwerker naar Bordeaux, Frankrijk. Harriëtte werkt samen met de Union Nationale des Églises Protestantes Réformées Évangéliques de France (UNEPREF), partnerkerk van de GZB, met gemeenten rond Parijs en in het zuidoosten en zuidwesten (Cevennen) van Frankrijk.

‘Mijn werk is gericht op het coördineren en versterken van het plaatselijke jeugdwerk in Bordeaux, het opbouwen van relaties in de wijk met kinderen en jongeren en het opzetten van missionaire activiteiten’, zegt Harriëtte. ‘Concreet betekent dit dat ik regelmatig op straat en in de buurt aanwezig ben: ik doe boodschappen in de buurtwinkels, bezoek de families van de kinderen van de kinderclub en spreek met mensen af in de lokale bistro van de wijk. Deze ontmoetingen helpen mij om te snappen wat er in mijn omgeving speelt en wat mensen nodig hebben.
Zo is ooit uit een spontaan voetbalmoment met jongens uit de wijk de vraag gekomen om een kinderclub te starten. Die draait inmiddels zo’n twee jaar. Via de kinderen is er een goed contact gegroeid met de ouders en regelmatig zitten er tussen de kinderen ook moeders die luisteren naar een bijbelverhaal en van harte mee knutselen. Pas vroegen zij of er een mogelijkheid is voor een creatieve ochtend voor moeders. Daar wordt nu aan gewerkt.
Naast dit werk in Bordeaux ben ik op regionaal niveau gestart met een team van drie mensen om door middel van activiteiten en toerusting jongeren uit verschillende gemeenten met elkaar in contact te brengen en jongerenwerkers te bezoeken en hen te bemoedigen. Afgelopen februari waren we in Montauban met zo’n 46 jongeren. De komende jaren breiden we dit uit over heel Frankrijk.’