Waar bent u naar op zoek?

Heilige Geest lijft in

22-08-2011

Het is de Heilige Geest die mensen in Gods verbond brengt. Hij doet dat door het wonder van de levendmaking, de nieuwe geboorte, schrijft ds. W.Chr. Hovius.

Ooi zei ds. W.L. Tukker in een preek: ‘Gemeente, zoals een trein over een dubbel spoor, over twee spoorstaven loopt, onderling met elkaar verbonden, zo gaat Gods kerk, geleid door Gods Geest, over het dubbel spoor van verkiezing en verbond.’ Als er een rail weg is of dwars ligt, dan ontspoort de trein. Zo is het geestelijk ook als de verkiezing over het verbond heen ligt, dan komt er lijdelijkheid: ‘God moet het doen’ – en is Hij niets aan ons verplicht. Ligt het verbond over de verkiezing heen, dan is er het gevaar van activisme: ‘Ik koos voor Jezus’ – en wordt Gods werk onteerd. Welke plaats neemt de Heilige Geest in als het om die ene spoorstaaf van het verbond gaat?

In de taal van het geloof wordt het woord verbond nog altijd gebruikt, maar veel minder of bijna niet meer in die van de cultuur. Daar wint het woord testament het overduidelijk. Maar het gaat ook daar naar de inhoud nog wel degelijk om een verbond, waarbij contractafspraken van belang zijn.