Waar bent u naar op zoek?

In Nederland duikt antisemitisme steeds weer in een nieuwe jas op

Het a-woord

Dr. B.T. Wallet
Door: Dr. B.T. Wallet
Israël
28-09-2021

Het wil maar niet wennen. Met grote regelmaat worden we opgeschrikt door antisemitische incidenten in onze samenleving. Wie dacht dat antisemitisme vooral iets was van vroeger of van het Midden-Oosten of Oost-Europa, komt bedrogen uit.

De incidenten stapelen zich inmiddels op en komen uit heel verschillende hoeken in de samenleving: een antisemitische muurschildering over een Feyenoordspeler die overstapt naar Ajax, antivaxxers die protesteren met Jodensterren opgespeld en een Haagse politieke leider die de Holocaust letterlijk tussen aanhalingstekens plaatst en er afkeurend over spreekt dat Joodse organisaties daarvoor zoveel aandacht vragen.

Prominent thema

Door al die anti-Joodse incidenten is antisemitisme opnieuw een prominent thema geworden in het maatschappelijke debat. Daarbinnen tekenen zich twee reacties af. Enerzijds zijn er opinieleiders die het probleem niet herkennen en vinden dat er sprake is van overdrijving. Vaak zit daar een al dan niet uitgesproken idee achter dat Joden niet zo in hun slachtofferrol moeten blijven hangen. Er zijn nu wel andere urgente problemen die de aandacht vragen, zo is het idee. Anderzijds zijn er ook tal van personen in het publieke debat die overal antisemitisme zien en vergelijkingen met de jaren dertig en de opkomst van het nationaalsocialisme maken. Zij nemen dan ook nogal snel en gemakkelijk het a-woord in de mond.

Beide reacties zijn gevaarlijk, omdat zij er samen voor zorgen dat antisemitisme wordt gepolitiseerd. Het wordt een instrument in politieke debatten waarmee vooral tegenstanders om de oren worden geslagen.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 30 september 2021, of download onderstaande pdf.

Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Dr. B.T. Wallet
Dr. B.T. Wallet

is hoogleraar Joodse studies: vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.