Waar bent u naar op zoek?

Volharding (3, slot, een opgave)

Het geloofsantwoord

Dr. R.W. de Koeijer
Door: Dr. R.W. de Koeijer
07-10-2021

Volharding is een betrouwbare belofte van God. Zo hoort ze helemaal bij de troost van het Evangelie. Maar hoe moeten we dan de indringende aansporingen en zelfs waarschuwingen lezen die opwekken om vol te houden? Volharding is ook een opgave.

 

Volharding is een gave van God en daarom vol zekerheid en geestelijke bemoediging. In de Bijbel komen we echter ook aansporingen en waarschuwingen tegen om vol te houden. We hoeven maar te denken aan het indringende appèl van Jezus: ‘Maar wie volharden zal tot het einde, die zal zalig worden.’ De keerzijde is dat Hij indirect waarschuwt voor de eeuwige ondergang als je niet volhoudt. Volharding laat dus zien of je een ware gelovige bent.

Rode lijn

Dat volharding ook als opgave wordt verkondigd, hangt samen met de rode lijn in het Nieuwe Testament. Gods heil in Christus is gekomen, maar de volmaaktheid is er nog niet. Daarom is het christenleven gave én opgave. Gods genade gaat daarbij gelukkig voorop, want anders zou je geestelijke inzet zomaar een eigen bijdrage aan het heil worden. Dit biedt geen perspectief.

Toch is het geloofsantwoord niet overbodig geworden. Het gaat de Heere namelijk om oprechte, hartelijke en volhardende gehoorzaamheid. Waarom?

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 7 oktober 2021.

Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Dr. R.W. de Koeijer
Dr. R.W. de Koeijer

is predikant van de hervormde gemeente te Waddinxveen en lid van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond.