Waar bent u naar op zoek?

Pastoraat - als je kind anders is (1)

Het leven is niet volmaakt

Ds. C.H. Bijl
Door: Ds. C.H. Bijl
Pastoraat
11-10-2022

De geboorte van een kind is een heuglijk moment waarnaar uitgekeken wordt. Het kan echter zijn dat het kind een lichamelijke of geestelijke beperking heeft. Zo’n kind is in Gods ogen niet minderwaardig. Tegelijk kan de situatie bij ouders grote vragen oproepen.

Wanneer een kind een lichamelijke of geestelijke beperking heeft, heeft dat grote gevolgen: er kunnen ziekenhuisopnames en onderzoeken nodig zijn, het kan een zoektocht zijn of het kind naar school kan en welke school dat is, het betekent een zoektocht om de weg te vinden in het oerwoud van regels en instanties en het heeft invloed op het gezin.

Het doet de moeder en de vader ontzettend veel als hun kind anders is of als er kinderen met beperking zijn. Er komen vragen naar boven of het kind wel gelukkig is en wat de toekomst van het kind zal zijn. Iemand noemde het een rouwproces, want je kind kan niet meedoen in alles, is altijd anders. Ook het gezin draagt een stempel en staat er soms buiten.

Psalm 139

Maar midden in de zoektocht naar de toekomst van het kind, de vragen die er zijn, de worsteling die plaatsvindt, komt God door het Woord. Hij laat zien dat ook dit kind in Zijn ogen niet minderwaardig is. Ook het kind dat zorg nodig heeft, heeft een Schepper die al voor de geboorte het kind kende, zo zingt Psalm 139. Ook dit kind met handicap is opgenomen in het verbond en dit wordt zichtbaar bij de doop.

Het is een zegen als we zo naar ons kind kijken. Dan zien we niet in de eerste plaats de zorgen en blijven we niet alleen kijken naar wat hij of zij niet kan, maar dan zien we ons kind als schepsel uit Zijn hand en dan geloven we dat de Vader een eeuwig verbond met hem of haar gesloten heeft. Het is dit kind dat door de Heere gekend is, dat aan ouders wordt gegeven. Soms kunnen ouders dan getuigen: ‘Zo hebben we hem of haar gekregen en het is onze roeping om voor ons kind met zorg te zorgen.’

Oefening in geloof

Dat neemt niet weg dat er veel vragen naar Gods leiding en Gods weg kunnen zijn. Want waar is het goed voor dat je kind anders is? Waarom leidt God het zo?

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 13 oktober 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. C.H. Bijl
Ds. C.H. Bijl

is predikant van de hervormde gemeente te Papendrecht.