Waar bent u naar op zoek?

Advent met de psalmen (2, Psalm 50)

Het licht wint

Alide Snitselaar
Door: Alide Snitselaar
02-12-2021

Elke morgen wint het licht het van het duister. Heel geleidelijk, soms bijna onmerkbaar wordt het lichter. Uiteindelijk komt daar dan de zon die met haar stralen de wereld verlicht. Een mooi en lieflijk beeld.

Dit beeld van de opgaande zon herinner ik me uit de kinderbijbel waarmee ik ben opgegroeid. Johannes Vreugdenhil gebruikt het om kinderen uit te leggen dat de komst van Jezus Christus was voorspeld.

Een dezer dagen zag ik de zon opkomen boven bevroren weilanden en akkers. Wonderschoon. Maar het kan ook anders. Ik was eens een aantal weken midden in de zomer in de woestijn Sinaï. Daar bewonderden we iedere morgen de zonsopkomst, maar we vreesden haar ook, want ze bracht een nietsontziend licht en een alles verzengende hitte mee, die het leven van mens en dier verschrikkelijk zwaar maakte.

Rechter

Psalm 50 is een van de psalmen die vanouds bij de eerste advent horen. In deze psalm wordt ook gesproken over de komst van God. Een God Die blinkend, als de opkomende zon, verschijnt. En in dit geval raakt het aan die zonsopgang in de woestijn. Het gaat over een rechtspraak, God verschijnt als Rechter.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 2 december 2021.

Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Alide Snitselaar
Alide Snitselaar

is gastenbegeleider bij Pastoraal Diaconaal Centrum ‘de Herberg’ te Oosterbeek.