Waar bent u naar op zoek?

Het spook van woke

Tineke van der Waal
Door: Tineke van der Waal
Actualiteit
02-05-2023

Jeroen van der Veer, voormalig Shell-topman, zou op de Universiteit van Amsterdam (UvA) in gesprek gaan over fossiele industrie. Hij zag zich genoodzaakt de afspraak af te zeggen, nadat activisten hem als een klimaatcrimineel wegzetten. ‘Hij cancelt zichzelf voordat wij het doen, we pakken je later,’ reageren klimaatactivisten op Instagram. Wie vandaag fout denkt, mag niet meer meedoen. Zo wordt ook Laurens Buijs, wetenschapper aan de UvA, met pek en veren besmeurd, omdat hij hardop zegt dat het begrip non-binair wetenschappelijke papieren mist.

Wakker en boos

De UvA is geen eiland. Het klimaat in Nederland wordt steeds meer woke. De woke politieke partij bij uitstek, BIJ1, kreeg maar één zetel, maar het gedachtegoed – afkomstig uit de Verenigde Staten – leeft net zo goed bij D66, GroenLinks en PvdA. Universiteiten en de media gaan erin mee en wie een advertentie van politie of Defensie ziet, kan het met de vinger aanwijzen.

De term woke hoorde ik zo’n vier jaar geleden voor het eerst. Eerder al, in 2017, breidde Oxford Dictionary de betekenis van het woord uit: het staat ook voor ‘alert voor onrechtvaardigheid in de samenleving, vooral racisme’. Inderdaad is woke terug te leiden naar Amerikaanse zwarte activisten, en betekent het zoveel als wakker zijn, de ogen openen voor de vele vormen van racisme, ook als ze niet opzettelijk zijn.

‘Je geeft om mensen in de marge, je windt je op als mensen onderdrukt worden, je wilt historisch onrecht goedmaken’, schreef iemand. Inderdaad gaat achter woke denken veel boosheid schuil. Toch is dit citaat geen goede samenvatting.

Identiteitsdenken

Vandaag is woke beter te zien als concreet gemaakt postmodernisme. Woke denken ziet geen…

Lees de volledige tekst van dit Signalement in De Waarheidsvriend van donderdag 4 mei 2023. Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Afbeelding: Cartoon Michael Leunig

Tineke van der Waal
Tineke van der Waal

is freelance journalist.