Waar bent u naar op zoek?

Cursus Theologische Vorming Gemeenteleden in Gouda, Putten en Rijssen

Hoge zaken komen dichtbij

Ineke Brugmans-Prins
Door: Ineke Brugmans-Prins
01-07-2024

Onbekend maakt onbemind. Wie kent deze oude wijsheid, die al door de Romeinen geformuleerd werd, niet? Je kunt iets of iemand pas leren waarderen door er kennis mee te maken. Dat geldt zeker voor de cursus Theologische Vorming Gemeenteleden, kortweg TVG.

Bij het horen of lezen van de term TVG kan zomaar een bepaald idee ontstaan. Bijvoorbeeld: ‘Theologie, dat is wel wat hoog gegrepen voor mij. Ik houd het liever eenvoudig.’ Maar als we bedenken wat de betekenis van het woord ‘theologie’ is, dan komt het wellicht toch wat dichterbij. Bij theologie gaat het onder andere om spreken en denken over God. Wat is geloof, hoe geef je er woorden aan, wat doet geloof met mensen? Dit zijn hoge zaken, die toch alles te maken hebben met het leven hier en nu. Wie zal niet beamen dat toerusting, verdieping en praktische toepassing juist in deze tijd hard nodig zijn?

Daarom bij deze de hartelijke uitnodiging en uitdaging tot nadere kennismaking, waardoor hopelijk waardering ontstaat voor wat geboden wordt. In de tientallen jaren dat de cursus bestaat, volgden velen die met enthousiasme.

Inhoud

De cursus TVG wordt van september tot juni in drie plaatsen gegeven, namelijk in Gouda, Putten en Rijssen. Om de twee weken komen de cursisten op zaterdagmorgen bij elkaar. Van de totaal zeven vakken worden er op elke cursusmorgen drie gegeven en de lesstof is per vak verdeeld over drie jaar. Aan het eind van de driejarige cursus ontvangen deelnemers een certificaat.

Om de cursus te gaan volgen is geen specifieke vooropleiding nodig. Juist de diversiteit aan vooropleiding, leeftijd en achtergrond laat iets zien van de veelkleurigheid van een gemeente. De cursus is immers gericht op de theologische vorming van gemeenteleden.

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Ineke Brugmans-Prins
Ineke Brugmans-Prins

is coördinator van de cursus TVG.