Waar bent u naar op zoek?

column

Horen én doen

Drs. P. van Dalen
Door: Drs. P. van Dalen
Vervolgde kerk
16-05-2023

Voor zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan. (Matt.25:40) In Mattheüs 25 wordt het oordeel van de Zoon des mensen verbonden met wat we voor anderen hebben gedaan. Bij het lezen van dit bijbelgedeelte denk ik altijd aan Saïf-ul-Malook. Hij heeft veel voor onze zusters en broeders gedaan. In 2014 raakte ik betrokken bij de zaak Asia Bibi, een christin die in Pakistan ter dood werd veroordeeld vanwege godslastering tegen Allah en zijn profeet. Bijzonder is dat advocaat Saïf-ul-Malook, die moslim is, haar verdediging op zich nam. Ik heb hem diverse keren bezocht in Lahore, en we zijn vrienden geworden.

Asia Bibi werd op 31 oktober 2018 door het Pakistaanse Hooggerechtshof vrijgesproken van de beschuldiging van godslastering. Direct na de vrijspraak gingen extremisten de straat op en blokkeerden Islamabad. Ze zochten twee personen: Asia Bibi én Malook. Asia werd door de regering elders ondergebracht en vertrok later naar Canada. Malook vluchtte naar Nederland.

Op Schiphol werd hij door de directeur van de christelijke stichting HVC en mij ontvangen. We omhelsden elkaar en vroegen waar zijn bagage was, want hij had slechts een tasje bij zich. Dit bleek alles te zijn, vanwege zijn overhaaste vlucht kon hij geen bagage meenemen. We kochten, gesteund door de Bedrijvenkring Urk, allerlei kleding, hygiëneproducten en een grote koffer, waarna hij op diverse geheime plekken in de Randstad verbleef.

In Pakistan kunnen arresten van het Hooggerechtshof aan een tweede toets, een revisie, onderworpen worden. Moslimextremisten benutten dat recht, en Malook wilde persoonlijk bij die finale uitspraak aanwezig zijn. Wij hebben hem gezegd dat hij gedood zou kunnen worden als hij terug zou gaan naar Pakistan, maar desondanks ging hij eind januari 2019 terug. Asia werd definitief vrijgesproken en verliet Pakistan.

Malook heeft vervolgens de verdediging van diverse andere christenen die beschuldigd werden van blasfemie, op zich genomen. Zijn leven in Pakistan is elke dag onzeker. De moslim-advocaat Saïf-ul-Malook heeft z’n nek uitgestoken voor meerdere van onze broeders en zusters. Moge God allen genadig zijn die Zijn woorden horen én doen.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Drs. P. van Dalen
Drs. P. van Dalen

was tot voor kort Europarlementariër voor de ChristenUnie.