Waar bent u naar op zoek?

Horen kinderen bij het verbond?

07-08-2017

‘Van harte gereformeerd’. Dat willen we zijn, absoluut. Maar wie voelt dan ook niet meteen een stukje pijn? Want de Reformatie betekende wel een nieuwe scheur in de ene ‘heilige, katholieke christelijke kerk’.

Deze breuk zou zich later vele malen herhalen. Wat een wonder is het dan dat de Heere vanuit Zijn verbond nog steeds doorgaat met mensen als wij en met Zijn hopeloos verdeelde kerk hier op aarde. Onverdiend.

Dankzij de Reformatie, en dan denk ik vooral aan iemand als Heinrich Bullinger, kreeg het verbond een belangrijke plek op de kerkelijke kaart. Feit is wel dat de doorsnee jongere van 500 jaar later zich er niet meer zo door aangesproken voelt. Het verbond als iets wat van geslacht tot geslacht wordt doorgegeven? Nee, de jeugd wil veelal liever zelf nadenken en zelf keuzes maken…

Kroonjuweel

Dat dit consequenties heeft voor de dooppraktijk, is onontkoombaar. Velen zien de kinderdoop, een van de kroonjuwelen van de Reformatie, niet meer zo zitten. Misschien wel juist omdat deze alles met het verbond te maken heeft.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 10 augustus 2017.