Waar bent u naar op zoek?

HSV krijgt ook kanttekeningen

29-11-2011

Met het verschijnen van de HSV zijn de kanttekeningen bij de Statenvertaling zeker niet onbruikbaar geworden, schrijft ds. H. Russcher.

Op 4 december 2010, nu een jaar geleden, werd in Dordrecht de HSV in twee uitgaven gepresenteerd: de basiseditie en de huisbijbel. In de maanden daarna kwamen ook de huwelijksbijbel, de kerkbijbel, de kerkbankbijbel en een parallelbijbel SV-HSV gereed, na de zomervakantie kwam er een schoolbijbel voor gebruik op scholen en in het kerkelijk jeugdwerk. De verkoop van de verschillende uitgaven overtrof de verwachtingen.

Het stichtingsbestuur krijgt regelmatig de vraag wat het met de kanttekeningen van de Statenvertaling doet. Een terechte vraag. De Statenvertaling is immers niet los te zien van deze kanttekeningen, waarin de Statenvertalers hun vertaalkeuzes verantwoorden, alternatieven bieden en een beknopte verklaring van de bijbeltekst geven. Ze bevatten een schat aan informatie, waarmee bijbellezers ook in deze tijd hun winst kunnen doen. Met het verschijnen van de HSV zijn de kanttekeningen bij de Statenvertaling zeker niet onbruikbaar geworden.