Waar bent u naar op zoek?

Sociaal netwerk van grote betekenis voor ouders van een zorgbehoevend kind

Huwelijk onder druk

Drs. E.J. Verbruggen
Door: Drs. E.J. Verbruggen
10-02-2022

Een kind met een beperking kan een huwelijk onder druk zetten. Juist dan is het belangrijk dat partners investeren in elkaar en oog blijven houden voor een sociaal netwerk.

Het huwelijk is een gave van God. Zelfs een bijzonder kostbare gave. De Heere is het Die man en vrouw aan elkaar geeft. Een goed huwelijk mag een weerspiegeling zijn van de bruidsliefde tussen Christus en Zijn gemeente. Een goed huwelijk is ook een getuigenis in een liefdeloze wereld. De bekende auteur Gary Chapman heeft diverse waardevolle boeken geschreven over liefde. Wat minder bekend is zijn boek De 5 kenmerken van een gezond gezin. Een van de onmisbare vitamines voor een gezond gezin die hij daarin bespreekt, is: ouders die elkaar liefhebben. Een liefdevol huwelijk is niet alleen voor jezelf fijn, het vormt ook een goede basis voor de kinderen, als het echtpaar die krijgen mag. Werken aan een goed huwelijk is dan ook geen overbodige luxe, maar een verantwoordelijkheid van elk echtpaar.

Intensieve zorg

Voor ieder huwelijk geldt dat liefde een werkwoord is, maar zeker voor het huwelijk van ouders met een kind dat intensieve zorg vraagt. Uit onderzoek blijkt dat bijna vijftig procent van deze ouders in hun huwelijk te maken heeft met relatieproblemen. De intensieve zorg voor een kind met een beperking brengt je dichter bij elkaar óf brengt frictie met zich mee. Hoe houd je het dan samen goed? Of hoe krijg je het weer goed?

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 10 februari 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Drs. E.J. Verbruggen
Drs. E.J. Verbruggen

is psychosociaal hulpverlener en mediator bij De Vluchtheuvel.