Waar bent u naar op zoek?

Jezus is lichamelijk de eeuwige toekomst ingegaan

‘Ik ben het Zelf’

Ds. C.J. Barth
Door: Ds. C.J. Barth
Heilsfeiten
29-04-2024

‘Zie, Ik ben het Zelf’, zegt de Heere Jezus als Hij verschijnt aan Zijn discipelen. Wat is het bewijs dat Hij het Zelf is? Zijn lichaam. Hij laat Zijn handen zien en Zijn zij, met daarin de littekens van de kruisiging. Het is hetzelfde lichaam als dat in het graf lag.

Jezus verschijnt niet met een lichaam waaraan elke herinnering aan het leven op aarde is uitgewist. De kruiswonden zijn blijvend zichtbaar, maar nu genezen. Het is dit lichaam dat eeuwig zal blijven leven, want met dit lichaam is Jezus de eeuwige heerlijkheid ingegaan.

 

Garantie

Bij de hemelvaart zien de discipelen met eigen ogen hoe de Heere de aarde verlaat. Hij is niet opeens weg, als een engelverschijning die voorbij is. Hij laat ook niet Zijn lichaam achter op aarde. Nee, als hele mens – lichaam, ziel en geest – keert Hij terug naar Zijn hemelse Vader. Zijn opstandingslichaam was niet een tijdelijk omhulsel voor de veertig dagen die Hij nog op aarde rondging. Het was en is bestemd voor de eeuwigheid. En precies zo is Hij naar Zijn Vader teruggegaan. Lichamelijk is Hij de eeuwige toekomst ingegaan.

Dit heeft ons veel te zeggen, want Jezus’ hemelvaart is ook de garantie van Gods toekomst voor ons die in Hem geloven. Gods toekomst is niet alleen voor zielen, maar voor de hele mens, als eenheid van geest, ziel en lichaam.

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Ds. C.J. Barth
Ds. C.J. Barth

is predikant van de hervormde gemeente te Vinkeveen.