Waar bent u naar op zoek?

Impressie GB-studieweek voor theologiestudenten over ‘Leven in de eindtijd’

05-09-2016

Met de dag van Jezus' opstanding en hemelvaart is de tijd van de laatste dingen aangebroken. Diederik Blankesteijn doet verslag van een inspirerende studieweek.

Op een regenachtige maandagochtend komen enkele tientallen theologiestudenten aan op het conferentiecentrum Mennorode te Elspeet. Het is een diverse groep. Sommigen komen met de auto, anderen lopen vanaf de bushalte.

De meesten studeren aan de Protestantse Theologische Universiteit (Amsterdam of Groningen), een enkeling in Apeldoorn of Leuven. Sommigen zijn bijna klaar met hun studie, anderen zitten nog in de beginfase. De meeste deelnemers behoren tot het mannelijk geslacht, gelukkig zijn er ook een aantal vrouwen. De een bezoekt deze studieweek al jaren, de ander is er dit jaar voor het eerst. Onder de studenten zijn veel leden van de disputen Voetius en Bonifatius.

Op adem komen

Van maandag tot en met donderdag overnachten we op Mennorode. Elke dag zijn er drie lezingen (of soms een andere activiteit). Elke dag is er een dagopening en -sluiting die verzorgd wordt door één van de studenten. Zo oefenen we in het leiden van een liturgisch moment: een niet te onderschatten vaardigheid voor toekomstige predikanten. Verder wordt er bij de maaltijden gebeden en gaat de Bijbel open. Naast deze schriftlezingen en de referaten wordt er nog gezongen: het lijkt wel een kloostergemeenschap. Zo is de studieweek niet alleen theologisch, maar ook spiritueel een op adem komen.

Lees de volledige tekst van dit verslag in De Waarheidsvriend van 9 september 2016. (We hebben momenteel een mooi aanbod voor nieuwe abonnees.)