Waar bent u naar op zoek?

In Albanië zorgt het boze oog voor angst

06-02-2017

Mensen die iets weten over Albanië, leggen al snel het verband met de islam. Albanië is een moslimland. Nu wij al bijna vier jaar in dit land werken, merken we dat Albanië helemaal niet zo islamitisch is als we dachten, vertelt zendeling Maarten Blom.

Ongeveer zeventig procent van de bevolking noemt zich moslim. De andere dertig procent dus niet. Onder hen bevinden zich katholieken, oosters-orthodoxen en protestanten. Die laatste groep is nog maar heel klein, net iets meer dan een half procent.

Voorouders

Het merendeel van de moslims heeft nog nooit een moskee van binnen gezien. Hun geloof is ook niet direct verbonden aan hun nationaliteit, zoals in veel Arabische landen het geval is. Toch voelen ze zich wel moslim, vooral omdat hun voorouders dat waren. De eer in de familie is een belangrijk thema. Maar de eer van de familie wordt ook al aangetast als je op een andere politieke partij stemt dan je voorouders. Zelfs je keuze voor een voetbalploeg wordt soms bepaald door je dorp en afkomst.

Voor evangelisatie in Albanië is het niet belangrijk dat je veel weet van de Koran. Het is belangrijker dat je veel weet van gewoonten en tradities. Heel hardnekkig zijn het bijgeloof en de angsten onder de bevolking. Overal in het spraakgebruik zit de angst verweven voor het ‘boze oog’. Bescherming tegen ongeluk en onheil is heel belangrijk. We merken dat dit ten diepste het werkelijke geloof van veel mensen in Albanië is.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van 9 februari 2017.