Waar bent u naar op zoek?

In ‘De Herberg’ leer je geduld oefenen

30-03-2020

‘Wij leren onze gasten geduld te oefenen. Mensen lopen vast met het beeld van een ‘pastorale God’, Die altijd en overal voor hen klaar moet staan. Waar is het geduld, het wachten op God, gebleven?’ Koos van Noppen in gesprek met Alide Snitselaar.

Alide Snitselaar is gastenbegeleider en pastoraal werker van Pastoraal Diaconaal Centrum ‘De Herberg’. Het voorname pand in het lommerrijke Oosterbeek is geen therapeutisch centrum, maar een pleisterplaats waar iedereen die ‘er doorheen zit’ een paar weken onderdak krijgt om op adem te komen. ‘Plaats tegen de neerslachtigheid, een pleister van barmhartigheid’, dichtte André Troost bij de opening in 1993. Inmiddels zijn we meer dan 25 jaar verder en Alide heeft de ontwikkelingen in het centrum sindsdien van dichtbij meegemaakt: de gemiddelde leeftijd van de gasten is aanzienlijk gedaald, de problemen worden openhartiger benoemd. De rauwe kanten van het leven en geloven komen meer ter sprake.

Lees de volledige tekst van dit interview met Alide Snitselaar in De Waarheidsvriend van donderdag 2 april 2020.

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen. 

‘De Herberg’ biedt nu geestelijke steun op afstand

Door de huidige genomen maatregelen vanwege het coronavirus zijn de gastenkamers van PDC ‘De Herberg’ voor het eerst leeg. ‘De Herberg’ meldt daarom: ‘We zijn bereikbaar en beschikbaar voor mensen in nood. Juist nu proberen we hen die dit nodig hebben, bij te staan met pastorale steun.
We doen dit door middel van telefonische hulpverlening. Waar we normaal gesproken een wekelijks gesprek met onze gasten hebben, bieden we dit nu telefonisch aan in de vorm van een tot twee belmomenten per week voor een periode van drie of zes weken. Daarnaast zijn we beschikbaar voor mensen die eenmalig of af en toe een luisterend oor nodig hebben. Onze specifieke kennis en ervaring willen we graag inzetten om mensen een steuntje in de rug te bieden, op de been te houden en te bemoedigen. Een tijdelijk huis kunnen we momenteel helaas niet bieden, maar een geestelijk huis, een plek om even wat beschutting te zoeken tijdens de storm, kunnen we wel bieden.’