Waar bent u naar op zoek?

In memoriam: ds. G.H. Abma (1947-2017)

04-04-2017

In Gouda overleed ds. Gerrit Hette Abma. Hij was 69 jaar. De drie gemeenten die hij heeft mogen dienen, zullen zich blijvend zijn liefdevolle pastoraat en vooral zijn bijbelse preken herinneren, schrijft ds. P.L. de Jong.

Na zijn studie in Utrecht werd hij in 1974 predikant van de hervormde gemeente te Poortvliet. Daarna in 1979 te Ederveen. Vanaf 1983 was hij predikant van de St. Jansgemeente in Gouda. In 2012 ging hij met emeritaat. In augustus vorig jaar werd bij hem alvleesklierkanker geconstateerd. Woensdagavond 29 maart is hij in vrede ontslapen.

Onafhankelijk

Tijdens de studiejaren in Utrecht leerden we elkaar kennen. Abma was een student met een scherpe geest, een eigenzinnige manier van denken en spreken, vaak gelardeerd met veel humor. Hij viel op in onze generatie als markant en onafhankelijk. Als predikant ging hij altijd een eigen weg, vrij, ongehinderd. Een geboren solist. Maar ver van huis raakte hij nooit. De SGP van zijn vader en de hele subcultuur erom heen bleef altijd een soort schuurpaal.

De drie gemeenten die hij heeft mogen dienen, zullen zich blijvend zijn liefdevolle pastoraat en vooral zijn bijbelse preken herinneren. In die preken bewandelde hij vaak originele wegen.

Israël

In de bijna dertig jaar in Gouda ontwikkelde hij zich als lid van de Commissie Kerk en Israël voor heel de Protestantse Kerk als een groot vriend van Israël en kenner van al de vragen die hier spelen. Voortdurend stelde hij aan de orde dat de kerk zich rekenschap moest geven van de blijvende betekenis van het volk Israël en dat ze dit moest verwerken in een theologische visie aangaande de toekomst van kerk en wereld en de plek van Israël in het plan van God.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 6 april 2017.