Waar bent u naar op zoek?

in memoriam

In memoriam: ds. G. Schaap (1948-2022)

Ds. J.M. Molenaar
Door: Ds. J.M. Molenaar
12-05-2022

‘Een sterven dicht bij God is de vrucht van een leven met God.’ Het zijn woorden van Gijsbert Schaap in een interview over zijn promotiestudie. Deze woorden werden op 4 mei 2022 werkelijkheid voor hem.

In het bijzijn van zijn geliefden stierf hij dicht bij God. Hij ontving 73 levensjaren. De woorden van de laatste psalm die zijn geliefden rond zijn sterfbed zongen, geven troost in hun verdriet: ’k Zal eeuwig zingen van Gods goedertierenheên…

Getrouwd

Opgegroeid in Huizen, trouwde hij in 1970 met Cobie Hammer. In de Grote kerk van Genemuiden bevestigde ds. G. van Estrik hun huwelijk. Het pasgetrouwde paar kreeg de woorden mee van uit Psalm 4: ‘Verhef Gij over ons het licht Uws aanschijns, o HEERE!’ In de jaren die volgden, kreeg hij het verlangen om de Heere te dienen in het ambt. Hij pakte de theologiestudie op en diende vier jaren als ouderling in de hervormde gemeente van Huizen.

Samen ontvingen zij zeven kinderen. Later mochten zij kleinkinderen en zelfs een achterkleinkind ontvangen. Hij genoot van zijn gezin, al had hij ook zo zijn eigen ‘studeermijmeringen’ in hun aanwezigheid. Hij schreef hierover: ‘Ik ben mij ervan bewust dat ik veel van hen gevraagd heb. Vaak te veel. Al was ik dan in de kring van mijn gezin, tegelijk was ik in een ‘andere wereld’.’ Dat alles nam niet weg dat hij royaal voor hen klaarstond en er altijd voor hen wilde zijn.

Lees de volledige tekst van dit in memoriam in De Waarheidsvriend van donderdag 12 mei 2022.
Neem een 
jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. J.M. Molenaar
Ds. J.M. Molenaar

is predikant van de hervormde gemeente te Ede.