Waar bent u naar op zoek?

In memoriam: ds. J. den Hoed

24-01-2017

Er ging een golf van ontroering door Sliedrecht, toen bekend werd dat ds. J. den Hoed was overleden. Op 13 januari nam de Heere Zijn dienstknecht tot Zich, in de leeftijd van 87 jaar, schrijft ds. W. Westland.

Hij overleed in het Beatrix-ziekenhuis te Gorinchem. Daar was hij opgenomen in de nacht voor zijn verjaardag, omdat hij het erg benauwd had. Reeds eerder was hij opgenomen geweest, omdat zijn nieren niet goed functioneerden. Toen mocht hij thuiskomen, maar nu werd hij na acht dagen opgenomen in het hemelse Vaderhuis.

Mijn getuigen

Jan den Hoed werd op 5 januari 1930 in Ridderkerk geboren. Als kleine jongen werd hij geopereerd aan een breuk. In het ziekenhuis hing de tekst uit Psalm 32:8: ‘Mijn oog zal op u zijn.’ Omdat hij erg bang was, gaf dit woord hem rust. Deze tekst is meegereisd op zijn levensweg, en staat daarom boven de rouwkaart.

Hij ging theologie studeren in Utrecht en werd op Hemelvaartsdag 1956 in Tholen bevestigd door ds. H.A. Labrie uit Den Ham. De bevestigingstekst was Handelingen 1:8: ‘Gij zult Mijn getuigen zijn.’ Een duidelijke opdracht, ook een rijke belofte aan het begin van zijn ambtelijke loopbaan, zestig jaar lang.

Vier gemeenten

Als we terugkijken op zijn leven, kunnen we zeggen dat hij zich altijd volledig heeft ingezet, veel werk heeft verricht in het Koninkrijk van God. Dat begon al in Tholen, een grote gemeente voor een jonge predikant. Hij heeft deze gemeente ruim vier jaar met jeugdig elan gediend. Daarna volgde Wijk bij Heusden en in 1966 vertrok hij naar Meerkerk.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van 26 januari 2017.