Waar bent u naar op zoek?

In memoriam: ds. J. Vroegindeweij (1937-2016)

03-01-2017

De lucht was strakblauw, de naakte bomen zwaar berijpt, toen het lichaam van ds. Jan Vroegindeweij aan de schoot der aarde werd overgegeven, schrijft ds. J. Belder.

Op het oude kerkhof van Bilthoven rust het tot de dag dat de engelen Jezus’ komst in glorie zullen uitbazuinen.

Op 29 januari 1937 werd hij geboren in de pastorie van Reeuwijk. Eersteling van Wouter Vroegindeweij en Adriana Vis. Na het Marnixgymnasium in Rotterdam studeerde hij theologie in Utrecht, evenals zijn broers Leen en Kees. Hij maakte er geen bijzonder verhaal van, wars als hij was van grote woorden. Dat paste niet bij zijn eenvoud en bescheidenheid. Het ging zoals het ging, zei hij ooit. God wilde hem echter gebruiken.

Goudswaard en Harskamp

Hij hield zijn proefpreek in de Utrechtse Geertekerk, in toga, geschenk van thuisgemeente Bleiswijk. De gekozen tekst zou niet alleen anderen, maar ook hemzelf meer dan eens vertroosten: Jesaja 40:29-31. Hij preekte het land rond voor 22,50 gulden per beurt, reisde met bus en trein en bleef over van zaterdag tot maandag. Zo ging dat toen nog.

Eenmaal beroepbaar begeerden zes gemeenten hem als hun herder en leraar. Het werd Goudswaard met Nieuwendijk en de helft van het eiland Tiengemeten. Eind 1966 werd hij ernstig ziek, genas als door een wonder en zette zijn arbeid voort. Inmiddels was hij getrouwd met zijn Biltse liefde, Ida Voskuil.

Na vier jaar stroomden de beroepen binnen. Hij moest naar Harskamp, dat al vijftien vergeefse beroepen had uitgebracht. De gemeente was nog maar kort tevoren zelfstandig geworden, na eerder bij Otterlo te hebben gehoord. Hij overleefde er een schoolstrijd en had er goede jaren met zijn wordend gezin. Ook hier eisten ziekte en zwakte hun tol.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van 5 januari 2017.