Waar bent u naar op zoek?

in memoriam

In memoriam: ds. L.D. Burger (1934-2021)

P.L. Burger
Door: P.L. Burger
27-12-2021

‘Zie, Ik heb u in de beide handpalmen gegraveerd’. Toen alles wegviel, bleef deze tekst als laatste zekerheid over voor mijn geliefde oom, ds. L.D. Burger. Op 13 december overleed hij, 87 jaar oud.

Als kind kreeg hij de woorden mee geen makkelijk leven te zullen krijgen. Dit bleek een profetie te zijn. Van kinds af aan was hij gegrepen door het Woord, maar hij worstelde er ook mee. Enerzijds als ultieme wens te hebben ooit dienaar van het Woord te zijn, anderzijds door omstandigheden niet in staat te zijn hier invulling aan te geven.

Hobbelig pad

Als tiener kon hij niet gaan studeren; hij moest gaan werken. Wat volgde, was een hobbelig en schijnbaar onlogisch pad. Dit pad hoefde hij, na het trouwen met Piny Rademaker, niet alleen te gaan. Zij is uiteindelijk 64 jaar zijn steun en toeverlaat geweest. De marechaussee moest hij na zes jaar verlaten vanwege tbc, vervolgens werd hij via verschillende administratieve banen, financieel verantwoordelijk bij een transportbedrijf. Om ook daar weer weg te gaan. Vervolgens werd hij docent godsdienst op diverse openbare scholen.
Na vele studies mocht hij dan eindelijk als predikant dienen. Ten diepste durfde hij niet voor te gaan, maar wilde hij wel. Zijn preek had hij reeds lang gereed. Bij elke uitnodiging voor een preekbeurt zei hij ‘nee’. Tot een volhardende man uit Vianen dit feilloos aanvoelde en hem bleef bellen… tot de zaterdag voor de betreffende zondag.

Lees de volledige tekst van dit in memoriam in De Waarheidsvriend van dinsdag 28 december 2021.
Neem een 
jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

 

 

P.L. Burger
P.L. Burger