Waar bent u naar op zoek?

in memoriam

In memoriam: ds. P.J. Stam (1951-2023)

Ds. L. Plug
Door: Ds. L. Plug
09-02-2023

‘Jezus alleen. Jezus overal. Jezus altijd.’ Het zijn gevleugelde woorden van ds. Pieter Johannes Stam. Het tekende vorm en inhoud van zijn preken: christocentrisch en christologisch, gericht op de harten van zijn hoorders. In de nacht van 26 januari overleed hij na een ernstige ziekte.

Hij mocht ingaan in de vreugde van die Heere Die hij zoveel jaren gediend had.

Roeping

Pieter Johannes Stam werd op 16 juli 1951 geboren in Vlaardingen als vijfde van zeven kinderen. Van kinds af aan kreeg hij van zijn moeder de liefde voor God en Zijn dienst mee. Zij hield hem ten doop in de Bethelkerk. Komend uit een zeemansgeslacht wilde hij hofmeester worden op een passagiersschip. Het liep anders.

Op Pinksteren 1968 werd hij zó geraakt door onder andere een preek van ds. Jac. van Dijk dat hij zich geroepen wist tot het ambt van predikant. Nuchter als zij was, zei zijn moeder: ‘Als je dat volgend jaar om deze tijd nog steeds wilt, kom je maar terug.’ Dat gebeurde! Terwijl de revolutiegeest rondwaarde en het Maagdenhuis in Amsterdam bezet werd, bevestigde de Heere zijn roeping. Via gymnasium en vooropleiding kon hij in 1978 theologie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden. Inmiddels was hij zo’n drie jaar getrouwd met Els Vermaat uit Barendrecht, zijn ‘Goudelsje’. Hun huwelijk werd gezegend met twee dochters en drie zonen.

Lees de volledige tekst van dit in memoriam in het nummer van De Waarheidsvriend van donderdag 9 februari 2023. Neem een jaarabonnement. Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-.

 

Ds. L. Plug
Ds. L. Plug

is predikant van de hervormde gemeente Barneveld.