Waar bent u naar op zoek?

in memoriam

In memoriam: ds. P. Kolijn (1930-2022)

Ds. J. J. Mulder
Door: Ds. J. J. Mulder
07-07-2022

Vrijdag 24 juni overleed ds. P. Kolijn op 92-jarige leeftijd. Na zijn emeritaat in 1995 bleven hij en zijn vrouw in Krimpen aan den IJssel wonen, waardoor het ‘ds. Kolijn van Krimpen’ bleef. De laatste 22 jaar van zijn actieve predikantschap diende hij de buitengewone wijkgemeente hier.

Zijn krachten en gedachten namen de laatste periode van zijn leven af. Maar hij bleef betrokken op de gemeente die hij zo lang mocht dienen en die hem lief was. Op de achtergrond droeg hij haar biddend. Tijdens de rouwdienst stond Psalm 119:49,50 centraal: ‘Gedenk aan het woord, tot Uw knecht gesproken, waarop Gij mij hebt doen hopen. Dit is mijn troost in mijn ellende, want Uw toezegging heeft mij levend gemaakt.’ Die woorden stempelden de laatste jaren van zijn leven hier beneden.

Erfgoed van de Reformatie

Ds. P. Kolijn werd in 1930 geboren. Hij groeide op in de confessioneel hervormde gemeente van Hoek van Holland. Hij was een kleinzoon en naamgenoot van de oud gereformeerde oefenaar P. Kolijn. Langs allerlei wegen vond hij zijn weg naar het erfgoed van de Reformatie. Hij noemde daarbij altijd de namen van ds. J.D. van Hof (‘de noodzaak van trouwe exegese’), prof. dr. J. Severijn (‘de liefde voor het gereformeerde kerkvolk’), ds. J. van der Velden (‘hij deed mij de noodzaak van trouw pastoraat inzien’) en ds. H.G. Abma (‘de liefde voor de confessie’) als ankerpunten op zijn weg naar en in het ambt.

Op 6 december 1955 trad hij in het huwelijk. Een paar dagen later werd hij bevestigd in zijn eerste gemeente, Aalst, in de Bommelerwaard. Later volgden de hervormde gemeenten te Raamsdonksveer, Scherpenisse, Kootwijk/Kootwijkerbroek en ten slotte Krimpen aan den IJssel. Als hij vertelde over de ervaringen van hem en zijn vrouw in deze jaren, raakte mij altijd de toewijding en het onvermoeibare van zijn ambtelijke arbeid, al die jaren daarin terzijde gestaan door zijn vrouw. Voor Krimpen memoreerde hij vaak de samenwerking met ds. C. van Duijn.

Lees de volledige tekst van dit in memoriam in De Waarheidsvriend van donderdag 7 juli 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. J. J. Mulder
Ds. J. J. Mulder

is predikant van de hervormde gemeente te Krimpen aan den IJssel.