Waar bent u naar op zoek?

In memoriam: ds. S.W. Verploeg

22-06-2017

Levenslang is de tekst uit Psalm 119 met ds. S.W. Verploeg meegegaan, ‘Gedenk het Woord’. Op vrijdag 9 juni overleed de oud-predikant van Waspik, Leerdam, Oudshoorn-Ridderveld en Ermelo onverwachts, schrijft ds. W. van den Born.

Voor lezers van De Waarheidsvriend is ‘Gedenk het Woord’ waarschijnlijk een bekend gebed. Je denkt aan Psalm 119:25 (berijming 1773): ‘Gedenk aan ’t Woord, gesproken tot Uw knecht, waarop Gij mij verwachting hebt gegeven.’ Voor ds. Stoffel Willem Verploeg was dat vooral een herinnering aan zijn studententijd in Utrecht. Als theologiestudent had hij zich in laten schrijven bij het theologisch-literair gezelschap Secor Dabar (twee Hebreeuwse woorden uit Psalm 119:49: ‘Gedenk het Woord’). Levenslang is deze bede met hem mee gegaan.

Dichtbij de Bijbel

Ik heb ds. Verploeg tien jaar geleden leren kennen en ik leerde hem kennen als kerkganger. Samen met z’n vrouw heel trouw in de Nieuwe Kerk (een kerkgebouw van de hervormde gemeente in Ermelo). Op hun vaste plek. Het gebeurde regelmatig dat een van de kleinkinderen bij opa en oma ging zitten. Later zag je hoe achterkleinkinderen blij naar hem keken. Een van de jongetjes zei: ‘Dat is mijn vriend!’ De vriendelijkheid bij hem, als mens, als christenmens, dat vond ik kenmerkend. Ook als hij boodschappen haalde in de winkel en als hij bekenden zag ‘van de kerk’.

Als predikant was hij duidelijk een dienaar van het goddelijke Woord. Met eerbied, zonder show, bescheiden. In zijn uitleg bleef hij dichtbij de Bijbel. En dat lijkt zo logisch voor een predikant, maar als hij naar andere dominees luisterde, dacht hij weleens: ‘Broeder, nu niet zo van de tekst af gaan.’

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 22 juni 2017.