Waar bent u naar op zoek?

column

In the picture

20-01-2014

Haastig loop ik door de winkel, pak drie pakken karnemelk uit de koeling en snel naar de kassa. Het is druk.

Ik sluit aan bij de kassa met de kortste wachtrij. Voor me staat een man met lang grijs haar en een grote snor.

Plotseling komt alles om mij heen in beweging. Er klinkt geroezemoes en gefluister. In een mum van tijd staat iedereen met de mobiele telefoon omhoog. Rechts van mij zie ik een grote lens op de kassa ingezoomd worden en hoor ik achter elkaar klikgeluid. Twee jongens met schooltassen op de rug vragen aan de grijsharige man of zij samen met hem op de foto mogen. Deze man moet een BN’er zijn.

Het was lunchtijd en we zouden net samen gaan eten op het Scharlaken Koord. Bij het opentrekken van de koelkast, zag ik dat de karnemelk op was. Geen nood, want de supermarkt is bij ons op de Nieuwmarkt direct om de hoek. Ik schiet snel mijn jas aan, roep: ‘Ik ben zo weer terug.’ Maar ja, je houdt er geen rekening mee dat je een BN’er tegen het lijf kunt lopen. Ruim een half uur later stommel ik weer de trap op.

Het lijkt me dat het voor beroemdheden niet altijd even aantrekkelijk is om zo gezien te worden. Stel je voor dat elke keer als je om een boodschap gaat alle ogen op je gericht zijn en alle belangstelling naar jou uitgaat. Die BN’ers zullen vast wel eens terugverlangen naar de tijd dat ze gewoon een ijsje konden kopen zonder gelijk in the picture te staan.
Ondertussen vraag ik mij stiekem af wat gezegd gaat worden over de vrouw op de foto achter de beroemdheid. Die vrouw met de pakken karnemelk onder haar arm en de geschrokken uitdrukking op haar gezicht. Wellicht wordt zij op de foto keurig ‘weggewerkt’.

Zondags in de kerk haalt onze dominee in zijn gebed een tekst uit Psalm 32 aan: ‘Ik zal raad geven, Mijn oog zal op u zijn.’ Opeens krijgt het ‘in the picture staan’ voor mij een veel diepere dimensie.

Marijke Bakker